Spring naar de content

De vijf symptomen van een serieverslaving

Series kijken is heel normaal in onze samenleving. Het komt in alle lagen van de bevolking voor. Veel mensen kunnen moeilijk stoppen na een of twee afleveringen Mad Men, House of Cards, of Game of Thrones. Maar dat betekent nog niet dat ze een serieprobleem hebben of verslaafd zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dries Muus

Voor een aantal mensen blijft het niet bij af en toe een aflevering. Series beginnen een probleem te worden. U kijkt steeds meer series en steeds langer dan u van plan was. U merkt dat u eigenlijk niet meer zonder kunt. Misschien hebt u door uw seriemisbruik problemen met uw gezondheid, relatie, werk of financiën.

We spreken van een serieverslaving wanneer iemand meer kijkt dan de normale hoeveelheid series. Kijkt u meer dan twee tot drie afleveringen per dag of kijkt u één keer per week een grotere hoeveelheid (binge watching), dan is er sprake van een verslaving.

Andere criteria voor verslaving zijn:

1. Aangepast dieet
U heeft een plotselinge voorkeur voor voedsel dat zich bij uitstek leent om voor de tv of computer gegeten te worden. Uit een slabak of een doos, liefst met de handen of met één stuk bestek.

2. Afspraken afzeggen
Die eetafspraak die al weken staat? Tja. Toch al gauw vier afleveringen Game of Thrones. Vijf, als u de begintune doorspoelt. Het huwelijk van uw beste vriend? Ach. Ze vinden wel een nieuwe getuige. De geboorte van uw kind? Hmmm…

De ernst van uw verslaving is af te meten aan de aard van de afspraken die u afzegt.

 3. Aangepast vocabulaire
Spreekt u opeens Engels met een New Jersey-accent? Begroet u uw vrienden met de uitroep: ‘there he is’? Een Sopranos-verslaving. Doorspekt u uw taal met Afro-Amerikaanse uitdrukkingen en stopwoordjes? Most def een The Wire-verslaving.

4. Verhoogde waakzaamheid
Dit is vooral een probleem dat opspeelt bij een teveel aan series in en om criminele milieus. Ziet u uw vriendelijke Turkse slager opeens aan voor een terrorist? Dan wordt het misschien tijd om uw dosis Homeland te verlagen.

5. Ontwenningsverschijnselen
Tussen afleveringen door denkt u alleen maar aan de volgende aflevering. Na de laatste aflevering belandt u in een zwart gat. U weet niet meer hoe u uw dagen moet vullen. De enige manier om deze leegte te doorstaan is… Inderdaad. Een nieuwe serie.

 

Herkent u zichzelf in drie of meer van de bovenstaande symptomen? Dan is het wellicht tijd om contact op te nemen met uw huisarts. Of met de groep Anonieme Serieverslaafden in uw regio. Het komt vaker voor dan u denkt. U bent niet alleen.