Verveeld op Facebook? Probeer het ‘Geheime Postvak’

Eva Bosgraaf 3 mei 2013 Leven

Iemand Facebook Home al gedownload? De groots aangekondigde app is een flop: ruim twee weken na de lancering scoort hij slechts twee uit vijf sterren van mensen die hem wél uitprobeerden. Daaruit blijkt maar weer eens dat het niet zo goed gaat met Zuckerbergs kindje.

Facebook ligt namelijk in een spagaat. Woensdag presenteerde het bedrijf zijn kwartaalcijfers en daaruit bleek dat het financieel weer wat beter gaat. Maar tegelijkertijd lijkt het erop dat de gebruiker het wel gezien heeft bij de donkerblauwe koning van de sociale media. Maandelijks verliest het bedrijf miljoenen bezoekers, wereldwijd. Vooral in de USA en de UK haken gebruikers massaal af.

Zelfs Facebook wil die bejaarden niet
In Nederland groeide het aantal gebruikers nog wel een beetje, maar ik denk dat we allemaal weten dat die groei alleen maar komt doordat na onze ouders nu zelfs onze grootouders hun weg naar de rode vlaggetjes -en bijbehorende uitnodigingen voor infantiele spelletjes- gevonden hebben. Zelfs Facebook zelf zit niet echt te wachten op deze gebruikers: zij willen jongeren. Maar die zijn, tenminste: dat zegt The Guardian, veel te snel verveeld om lang te blijven hangen op een platform.

Hi! Jij ook al hier? Ja, natuurlijk ken ik je nog! Leuk man! Hoe is het…

Ik zie de bui al weer hangen. Bovenstaand ‘gesprek’ voerde ik al op talloze platformen. Steeds weer datzelfde ritueel: kennissen opzoeken, vrienden worden, elkaar een beetje afsnuffelen, aftroeven en toelachen, fantastische plannen en grappen maken met vrienden van mijn vrienden en er dan ineens achter komen dat eigenlijk niemand het meer leuk vindt. Omdat ze verveeld zijn! En eerlijk is eerlijk: ik verveelde me óók op Facebook. Tot ik het Geheime Postvak vond.

Het Geheime Postvak
Het geheime postvak heet eigenlijk ‘other’ (of ‘overig’) en zit verstopt in privé-berichten. In ‘other’ staan berichten die mensen waar je geen vrienden mee bent je hebben gestuurd. En voor de gemiddelde Facebookgebruiker die het postvak nog niet eerder opende zullen er een paar pareltjes van berichten in staan: liefdesverklaringen, doodsbedreigingen, contactgegevens, zakelijke voorstellen, uitnodigingen voor feestjes waarvan je ooit dacht dat je niet uitgenodigd was om een lullige opmerking tegen een vriend die helemaal niet zo bedoeld was maar waar het toch al niet zo lekker mee liep en dat het daarom wel begrijpelijk was – ik verzin maar wat –, open ‘other’, nu!

Want geloof me: het is de doos van Pandora voor verveling op Facebook. Toch zeker voor een uur. Meer van zulke verrassingen en Facebook is wat mij betreft gered. Voor even.

Reageer op artikel:
Verveeld op Facebook? Probeer het ‘Geheime Postvak’
Sluiten