Spring naar de content

Geert Wilders dood aangetroffen

Google zegt het. Dus is het niet te betwisten. Check het bij Bing.com en leer: “Geert Wilders dood.” 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Peter Olsthoorn

U klikt op koppen en zo wordt dit het meest gelezen bericht. Dat is goed voor HPdeTijd.nl en komt mij ten goede als schrijver. Leuk ook om naar je volgers te twitteren, en wie weet: trending topic. want met het koningschap van de 140 tekens communicatie namen we voorgoed afscheid van de nuance.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Voor een paar uur dan, want dan hobbelen we weer naar de volgende hype. En vertel me niet dat internet de schuld is. Ik heb net dagenlang speculaties van NRC en Volkskrant over het aftreden van Frans Weekers achter de kiezen.

Autocomplete
Waar gaat dit eigenlijk over? De Google Autocomplete functie. Je begint een zoekterm in te tikken en Google geeft mogelijke suggesties zodat je erop kunt klikken. Voor Geert Wilders onder meer met ‘dood’, ‘fitna’, ‘vrouw’ en dus ‘dood aangetroffen’.

Het Duitse Bundesgerichtshof, de hoogste federale rechtbank, bepaalde dat Google beledigende suggesties moet vermijden, in een zaak aangespannen door een zakenman wiens naam in het zoekvenster werd aangevuld met de woorden ‘Scientology’ en ‘Betrug’ (bedrog). Het was onzin.

Negers zijn…
Google completeert zoektermen op grond van wat eerder is gezocht een aangeklikt met de letters waarmee je de zoekopdracht begint. Maar ook met jouw eerdere persoonlijke zoekgedrag.

Met dat laatste element jaagde ik een journalist recent de stuipen op het lijf. Hij schreef over discriminatie door Google die ‘Negers zijn’ aanvulde met nare termen. “Komt doordat jij eerder die verbanden hebt gelegd met zoeken.”

Maxima met harde tepels
Leuk spel blijft het. Google suggereert: “Mark Rutte is lesbisch.” Is Bing.com een stuk betrouwbaarder: “Mark Rutte homo”.
Floortje Dessing: pijpfoto’s; borstvergroting (Bing); ziek (Google)
Matthijs van Nieuwkerk: vreemdgaan; gescheiden (Google); kaal; huwelijk (Bing)
Eva Jinek: decolleté (Google); Uit de kleren; borsten (Bing)
Femke Halsema: bikini, wachtgeld (Google)
Maxima: met harde tepels; zwanger (Bing); koningin; maximale hypotheek (Google)

He zeg, is dit de keerzijde van deze medaille: Google past de termen aan. Maar we weten niet wanneer precies, dus ook niet voor de keunegin. Soms gebeurt het zo opzichtig dat Google door de mand valt. Dat was het geval voor de term ‘Islam’ bij Google.com. Terwijl alle religies met de nodige negatieve tot zelfs vulgaire termen kregen gesuggereerd, bleef Islam zonder enige suggestie.

Islam met een sinaasappel
Gelukkig associeert Google ‘Islam is’ weer gewoon met ‘een sinaasappel’ en Joodse met ‘kippensoep’. Beetje humor bij tijd en wijle, graag. Al die opwinding, als we jaarlijks twee seizoenen herfst en twee seizoenen winter moeten doorstaan, dan liever wat te lachen. Verbiedt Google autocomplete aub niet in Nederland.

O ja, vult u hieronder uw vondsten in. Bij voorkeur met uw eigen naam. Kunnen we bij smaad en discriminatie die anderen niet als autosuggestie krijgen, aangifte doen. Google en u, een voorspelbaar duo.