Spring naar de content

De extreem gedetailleerde hyperfoto’s van Jean Francois Rauzier

De Franse fotograaf Jean Francois Rauzier maakt zogenaamde hyperfoto’s: talloze close-ups die worden samengevoegd tot één grote, surrealistische foto. Een fotoformaat van meer dan twee miljoen pixels is hierbij geen uitzondering. “Dit zijn de scherpte foto’s ter wereld,” schrijft de fotograaf trots.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Elke hyperfoto bestaat uit enkele honderden close-up foto’s. Het werkt als volgt: Rauzier schiet tientallen, zo niet honderden beelden die hij op zijn computer bewerkt. Het beeldscherm is als het ware zijn canvas. Door te spelen met fotografische trucjes (iets uitvergroten of verkleinen, een onverwacht voorwerp in de omgeving plaatsen) maakt hij van al die beelden tezamen één grote, surrealistische compositie. Hij noemt het zelf een ‘tijdloze droomwereld’, waar je van achter je laptop doorheen kan reizen.

De foto’s zijn, zoals u kunt begrijpen, veel te groot om op deze website te plaatsen. Vandaar dat we de vijf mooiste fotoseries die Jean Francois Rauzier heeft gemaakt voor u hebben geselecteerd.

Alle hyperfoto’s van Rauzier vindt u hier.

De selectie
Babels – In de serie Babels heeft Rauzier diverse soorten balkons, vensters en ramen in grote, fictieve wolkenkrabbers geplaatst die op hun beurt ook weer bestaan uit foto’s van gebouwen. Het resultaat: een supergedetailleerde doorsnee van de Franse flats.

Bibliothèque Idéale – De natte droom van elke boekenliefhebber. Duizenden antiquarische boeken die zijn samengebracht in diverse idyllische bibliotheken. Wie inzoomt ziet dat de foto zó scherp is dat je de tekst op de kaft kunt lezen.

Versailles chateau – De collages die Rauzier voor deze serie heeft gemaakt zijn veruit de meest ‘diepe’ in zijn werk. Kilometerslange vergezichten, zoals altijd haarscherp. Het doet aan Salvador Dalí denken, deze serie in het bijzonder. Een surrealistisch beeld van het overbekende Paleis van Versailles. Een must see.

Turquie – Dat Istanbul een prachtige cultuurstad is, is bekend. De Franse fotograaf stak de landsgrens over toog naar de Turkse stad om de pracht en praal te fotograferen. Eenmaal thuis maakte hij er zelf een duizend-en-een-nacht-compilatie van.

Bella ItaliaLast but not least: Rauziers hyperfoto’s van Italië. Pinguins in de Trevifontein? Je kijkt er niet raar van op. Maar het mooist is toch wel de eerste foto uit deze serie: Vedute. Een ongelooflijk uitgebreid en surrealistisch overzicht van de stad Rome. Honderden huizen, duizenden ramen en tienduizenden gordijnen. Alles is te zien.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook