Spring naar de content

Pien in de pens bij Go Ahead Eagles

Voetbalromantici dwepen met de Engelse sferen die een bezoek aan Go Ahead Eagles oproept.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Conform het voetbalideaal en naar Engels voorbeeld ligt stadion De Adelaarshorst verscholen in een volkswijk. Wie vanuit het centrum richting de Vetkampstraat loopt ziet sporadisch de lichtmasten boven de huizen steken. De buurt leeft mee voor de belangrijke tweeslag met FC Volendam. Kleine meisjes met blonde staartjes zwaaien vanaf de vensterbanken naar de voorbijtrekkende stroom supporters. Een bejaard echtpaar heeft aan de voordeur een beschreven kussensloop hangen: “Zet hem op GAE!”. Een liefelijke aanmoediging die hun hoge leeftijd verraadt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Pien in de pens van de spanning
Niet alleen de ligging van het stadionnetje is Engels, ook de liederen, de fanatieke supportersschare en de naam (samen met Almere City, tsja, de enige Nederlandse profclubs met een Engelse naam) doen Engels aan. En niet te vergeten de grasmat. Want deze is officieel verkozen tot de beste van de Jupiler League.  De verantwoordelijke grasknipper was ondanks zijn noodzakelijke schuchterheid bereid gevonden de prijs in ontvangst te nemen.

Voor de wedstrijd dralen mannen richtingloos tussen statafels terwijl zij met enkele biertjes de wedstrijdspanning in toom proberen te houden. Een vijftiger die op de tribune plaatsneemt is hierin niet geslaagd. De ganse dag heeft hij al “pien in de pens” van de spanning. Eén van zijn vrienden heeft meer vertrouwen in een goede afloop. 3-0 is zijn voorspelling. De Angelsaksische voetbalminner komt aan zijn trekken.

Marengooo
Wat godzijdank niet Engels was, was het spelbeeld. Zowel Volendam als de Deventernaren speelden met frivole buitenspelers die hun mannetjes durfden op te zoeken. Ondanks een snelle 1-0 voorsprong verdween de spanning bij pien in de pens niet. Elke keer als Volendam-rechtsbuiten Brandley Kuwas de bal aannam ging er een siddering door zijn lijf. Linksbuiten Marengo (op z’n Sallands uitgesproken als Marengoooo) ‘ben ook ’n rappe’. Na enkele gemiste kansen weet Jarchinio Antonia, de talentvolste buitenspeler van Eagles, de voorsprong te verdubbelen. Nadat een Volendammer het voor elkaar krijgt om in een sportieve wedstrijd rood te pakken, schieten de Eagles hun derde treffer binnen. De Adelaarshorst ontploft en waarschuwt op liederlijke toon aartsrivaal Zwolle voor volgend seizoen.

Pitch invasion
Als de scheidsrechter affluit wordt er geheel volgens de voetbalromantiek, maar volledig tegen de wens van de stadionspeaker, een pitch invasion gehouden. Pien in de pens laat de jeugdige veldbestorming voor wat het is en begeeft zich richting het supportershome. Want zelfs deze zenuwenpees gelooft niet meer in het Wonder van Volendam. De promotie moet gevierd worden. De volgende ochtend zal hij ongetwijfeld pien in de kop hebben gehad.