Spring naar de content

De stuitende onnozelheid van Buitenhof-presentator Kees Driehuis

Als eerste item in de Buitenhof-uitzending van zondag was er de presentatie van een nieuw pensioenplan door drie aanstormende politici, vertegenwoordigers van de jongerenafdelingen van D’66, PvdA en VVD.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Het is op zichzelf bemoedigend dat deze drie heren – waar blijven de dames? – die voor zo’n verschillend politiek gedachtegoed staan elkaar op dit onderwerp vinden. En hun ideeën zijn op een aantal punten zo gek nog niet hoewel de risico-analyse nog niet volledig heeft plaatsgevonden. Maar daarover later.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ik heb op deze plek al eerder geschreven over het in mijn ogen gebrek aan kwaliteit van een programma dat voor veel Nederlanders het moment in de week is waarop ze serieus en goed worden bijgepraat over onderwerpen die er toe doen. Althans, dat denken ze. U kunt het hier nog eens nalezen.

In beeld konden we de CV’s lezen van de drie jongeren en het was al een een hele opluchting dat hun achtergrond en opleiding deed vermoeden dat ze meer dan gemiddeld zijn ingevoerd in de financiële wereld. Alleen al om die reden hadden ze een betere presentator en vraagstelling mogen verwachten.

Het kostte de D’66-woordvoerder moeite om serieus en beleefd te blijven toen we presentator Kees Driehuis hoorden stellen dat de we er toch altijd wel van uit kunnen gaan dat ‘we met pensioen gaan met 70 procent van ons laatste verdiende salaris.’

De D’66 wees hem er beleefd op dat dit helaas is wat heel veel mensen denken. Wat ik dacht was dat je van een bovengemiddeld ontwikkeld journalist – je zou denken dat die eis aan presentator van Buitenhof toch wel aan de onderkant wordt gesteld – wel mocht verwachten dat hij alleen al in algemene zin meer zou weten dan de gemiddelde Nederlander. En dat zo’n journalist zich, als hij een uitzending voorbereidt, goed inleest in de materie. En daarbij flink wordt geholpen door zijn redactie, die zag er op de aftiteling indrukwekkend uit.

Jammer genoeg is het zowel Driehuis als het hele redactieteam van Buitenhof ontgaan hoe het er met de Nederlandse pensioenen voorstaat. Dat we al een jaar of tien in ons land een middelloonregeling hebben en niet langer een pensioen dat is gebaseerd op je eindloon. Dat heel veel mensen bij verandering van werkgever een pensioenbreuk opliepen. Dat misschien nog wel meer mensen zo laat met de opbouw begonnen dat ze de benodigde 40 jaar voor opbouw nooit hebben benut. En dat het, vanwege de kredietcrisis, zo is dat al honderdduizenden mensen worden gekort. Je mag blij zijn als je met 50 procent van je laatst verdiende salaris met pensioen gaat.

Dat Buitenhof moet echt flink op de schop.

Onderwerpen