Spring naar de content

VVD-logica: we gaan op missie, dan hoeven we niet te bezuinigen op Defensie

In het huidige politieke klimaat met een kabinet dat functioneert als minderheidsregering is het schrappen van miljarden geen eenvoudige klus. Want we weten het allemaal; er moet aan het einde van dit jaar fors bezuinigd worden, en dat wordt een hels karwei.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

In de Volkskrant gaf de VVD donderdag alvast de aanzet tot de eerste bezuiniging. Bij het ministerie van Defensie kan er nog gemakkelijk voor tientallen miljoenen uit de boeken. Want wat stelt een bron uit de liberale partij: “Als we niet meedoen met een nieuwe missie, neemt de kans toe dat er nog meer wordt bezuinigd op defensie. Dat wil minister Jeanine Hennis niet.”

Argumentatie
Er zijn tal van plausibele redenen om mee te doen aan een dergelijke missie. Ons leger stelt internationaal gezien weinig voor, dus moeten we soms meedoen om militaire banden met omringende landen te onderhouden voor onze eigen veiligheid. Ook in het kader van internationale handel is het handig in een goed daglicht te staan.

De reden die uit het VVD-kamp klinkt voor het willen meedoen aan de missie in Mali is werkelijk de allerslechtste die te vinden is. Het is het gedrag waar ook gemeenten en semi-overheidsinstanties veelvuldig van beticht worden. Snel een nieuwe weg aanleggen, of juist ruimte maken voor een boerenbedrijf, zodat de (Europese) subsidiepot niet opdroogt.

Het is ook het gedrag dat de VVD juist zegt te willen aanpakken. De partij wil een kleinere overheid. Als dit dan de wijze is waarop men dan wil bewerkstelligen, zijn ze daar niet goed bezig.

Download deze (gratis) om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook