Spring naar de content

Festivaltrends: een orgietent en een plaszakje

Mocht je deze zomer nog een bezoek brengen aan een festival in binnen- of buitenland, kun je maar beter goed voorbereid gegaan. En een beetje bij de tijd. Dat gaat als volgt: 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

1. Je brengt een bezoek aan de orgietent of sekstent
Over het hipste festival ter wereld, Burning Man, hoorde je in Nederland nooit zoveel tot dit jaar ineens alle kranten en tijdschriften erover schreven. Een week een hippie zijn in de woestijn van Texas is al een trend op zich. Nu staat er op Burning Man een heuse orgietent. Vice sprak met de eigenaren van de tent. Op de vraag of het zo is dat groepsseks steeds populairder wordt, antwoorden zij dat ‘de definitie van wat normaal is, aan verandering onderhevig is’. In ‘Dingen die we meer zouden willen op festivals dit jaar‘ op hetzelfde Vice is één van de wensen: een plekje om je samen af te zonderen om te seksen.
Je mag het overigens ook gewoon in je eigen tentje doen.

2. Je slaapt in een vliegend tentje
Over dat tentje gesproken, deze neem je natuurlijk mee. Want dan heb je geen last van brandnetels en insecten, van regen noch modder. Niemand loopt tegen je tent aan of struikelt over de lijnen:

 3. Je eet enkel veganistische maaltijden
Zoals Klaas Knooihuizen schrijft, was het eten op Best Kept Secret om over naar huis te schrijven: ‘biologische wraps met geitenkaas, spinazie en rabarber’. Op een ander festival deze lente, het Lentekabinet, was zelfs helemaal nergens vlees te koop. The Dutch Weed Burger-tent maakt een hamburger voor je van zeewier, bij De IJsmakerij eet je een veganistisch ijsje, enzovoort. Dierlijke producten zijn passé, iedereen die een beetje bij de tijd is, eet ten minste vegetarisch.

4. Je deelt je luchtbedpomp, je paraplu en je broodje
Delen is hip, schreef ik hier al eerder. Een hele aflevering van Een Vandaag is er onlangs aan gewijd. We kunnen 500 miljard per jaar besparen, als we ruilen en delen in plaats van kopen, wordt gezegd in de uitzending. De ‘prosument’ is de nieuwe consument: hij biedt spullen onderling aan, leent, ruilt. De trend wordt ook aangeduid met ‘sharification’. Natuurlijk waren festivals altijd al de plek bij uitstek om te delen. Op het eerder genoemde Burning Man moeten bezoekers zelfs hun eten en drinken met elkaar delen.

5. Je DOLT
Nog meer dan volgens YOLO (You Only Live Once) leef je volgens DOLT: Die Once, Live Twice. Dus: je leeft alsof het de laatste dag is, twee keer zo heftig en intens als je normaal al zou doen. Volgens trendwatcher YoungWorks hebben jongeren meer dan ooit een 24-uurs mentaliteit, willen ze instant bevredigd worden, zoeken ze naar het uiterste en gebruiken ze daarom meer drugs dan ooit op festivals.

6. En je neemt je eigen wc mee
Want na jaren festivals, heb je bij elkaar opgeteld misschien wel een week in de rij voor de wc gestaan. En daar heb je nu echt geen zin meer in. Dus bouw je je eigen mobiele toilet, leen je er een, of bestel je plaszakjes op eBay. Of je gebruikt deze ‘briljante’ Taiwanese uitvinding: