Spring naar de content

In memoriam: de voetbalcarrière van Kevin Strootman

Kevin Strootman zit in Rome. Niet voor een korte vakantie, een bezoek aan het Sint Pieterplein of het Forum Romanum. Nee, Strootman tekent bij AS Roma het condoleanceregister van zijn veelbelovende voetbalcarrière.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jeroen Katerberg

Wat is er aan de hand? De talentvolle middenvelder lijkt de overstap van PSV naar AS Roma te gaan maken. Na Lens, Pieters, Mertens en de gestopte Van Bommel verliest PSV opnieuw een steunpilaar en, wellicht, haar belangrijkste voetballer. Strootman is de Willem van Hanegem van de 21e eeuw. Hij zanikt en treitert, organiseert en traineert, schoffelt en harkt. Maar, net als bij De Kromme, zijn voetballende kwaliteiten staan buiten kijf. De dynamiek, strijdlust en leiderskwaliteiten van box-to-boxplayer Stroot worden alom geroemd. Hij is de blauwdruk van de hedendaagse middenvelder.

Italiaans echec
Kwaliteiten die echter wel in een voetballende ploeg het beste tot hun recht komen. In het verleden lieten Jonk, Bergkamp, Van der Sar en Huntelaar zien dat Nederlandse voetballers slecht aarden in Italië. De spelstijl is te afwijkend van de Hollandse school. Na hun Italiaanse echec lieten genoemde spelers in een andere competitie zien inderdaad over geweldige capaciteiten te beschikken. (Voor het trio Van Basten, Rijkaard en Gullit lag de zaak anders. Deze buitengewoon goede voetballers speelden in een sterk vernederlandst AC Milan.)

Voor Strootman ligt eenzelfde scenario op de loer. Falen bij een subtopper in Italië houdt in dat vervolgens een middenmotor in Duitsland of Engeland wordt aangedaan. Hier zal de door Sparta opgeleide speler wél laten zien waarom hij ooit tot (vice)captain van het Nederlands Elftal werd benoemd, om op, pak ‘m beet, 29-jarige leeftijd alsnog op een internationale topclub te hopen. Een verstandige keuze zou zijn om bij PSV een heerlijk seizoen te draaien, uit te blinken op het WK in Brazilië en dán naar een topclub te verkassen.

Retourtje Rome
Als de Roma-deal doorgaat, wordt de veelbelovende voetbalcarrière van Kevin Strootman in de kiem gesmoord. En zit er voor de Strootman-liefhebbers niets anders op dan een retourtje Rome te boeken voor een bezoek aan het Collosseum of de Trevi fontein. Ook niet verkeerd.

Onderwerpen