Spring naar de content

118 likes voor het overleden Belgische meisje

In België is een meisje van negen overleden na het eten van slecht doorbakken rundvlees en 112 mensen hebben hun duim opgestoken bij dit nieuws. Gaat het om bloeddorstige vegetariërs? Om digibeten die niet kunnen omgaan met hun nieuwe smartphone? Of zijn het mensen die gewoon op de automatische piloot alles wat ze lezen liken zodat vrienden zien dat ze heus wel eens iets lezen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick van Leeuwen

Miskraam
Ik ben het punt voorbij dat ik me op social media stoor aan wat mensen allemaal met hun vrienden delen, het is godzijdank mogelijk je tijdlijn te zuiveren van statusupdates. Toch ontkom je niet aan alles. Hoe schoon je eigen tijdlijn ook is, je kunt altijd nog door anderen op merkwaardige updates worden gewezen, en in het bijzonder op de reacties eronder.

Recent dieptepunt in de periferie van mijn eigen netwerk is de stroom aan steunbetuigingen nadat er melding is gemaakt van een miskraam. Los van de vraag waarom je zulk nieuws (op zichzelf overigens goed voor twee likes) deelt op een sociaal netwerk – zoals gezegd, dat punt van ergernis ben ik voorbij – verwonder ik me over al die ‘goedbedoelde’ schouderklopjes.

‘Joh, was je zwanger? Hoe ver was je? Sterkte.’
‘Wat errug meis, nou sterkte hè!’ schrijft iemand die even later hardop lacht (‘LOL! Hahaha’) bij een of ander flauw filmpje.

Een vriendin roept op om vooral te rouwen. ‘Wat vreselijk meis, laat het verdriet komen, ga rouwen, en ooit kun je dit een plekje geven, ik stuur je heel veel kracht toe. Xx’ (Twee likes voor deze reactie).
‘Gelukkig hebben jullie al twee prachtige dochters, sterkte’, schrijft een wat oudere man.

Verder naar beneden: ‘Och meis. Ik zag je vorige week lopen. Je had al een buikje. Heel veel sterkte!’

Deze laatste opmerking is vooral pijnlijk omdat de uitgerekende datum nog lang niet naderde.

De statusupdate wordt kort daarop verwijderd.

Niet leuk
Terug naar het nieuws uit België, naar het meisje van negen dat is overleden na het eten van slecht doorbakken rundvlees. Inmiddels hebben 118 mensen hun duim opgestoken. Die likes zullen niet afkomstig zijn van bloeddorstige vegetariërs, digibeten die niet kunnen omgaan met hun nieuwe smartphone, of mensen die op de automatische piloot alles liken wat ze lezen.

Ik vrees dat het om ‘gewone’ mensen gaat. Mensen die het nieuws natuurlijk niet leuk vinden, maar het bericht gewoon wilden delen en uit gemakzucht hun duim opstaken, zonder stil te staan bij de letterlijkheid van een opgestoken duim en de vind-ik-leukmelding.

Maar ik stoor me er dus niet meer aan.