Spring naar de content

Amsterdam Fashion Week survival kit

Afgelopen weekend was uw verslaggever aanwezig bij de Amsterdam Fashion Week, die gisteravond alweer ten einde kwam. In januari is de volgende editie. Mocht u voornemens zijn daar naartoe te gaan, dan zijn hier vast wat ongeschreven moderegels om het evenement ongeschonden door te komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

In een bovenmaatse partytent in de vorm van een tunnel krijgt u een kaartje, als u tenminste uitgenodigd bent. Wanneer u heel belangrijk bent – u bent bijvoorbeeld Regilio Tuur of een oud-deelnemer van een catwalkprogramma op RTL 5 – krijgt u een bandje. Aan het einde van deze tunnel echter geen licht, maar harde stampmuziek. Het soort deunen waarop Ibiza-Sjonnen graag, zo stel ik me voor, hun vuisten in de lucht pompen. Gefeliciteerd. U bent een parodie op de modewereld binnengelopen.

Ongeschreven regels
In dit parallelle universum draagt u hakken, of in ieder geval een aardige plateau. Voor extra vertier besloot de organisatie het terras dit keer te bedekken met houten vlonders, fungerend als wildroosters voor de vele aanwezige naaldhakdragers (M/V). Laat u zich door zo’n futiliteit echter niet uit het veld slaan. Platte schoenen zijn voor mijnwerkers. Net als bier overigens. Op een mode-evenement drinkt men witte wijn of ‘bubbels’. In veel gevallen is dit de hoofdzaak van een bezoek aan de Fashion Week. Die alcoholische versnapering gaat overigens niet gepaard met een borrelhapje. Eten doet u thuis maar, bij voorkeur met de gordijnen dicht.

Belangrijke Mensen
Uiteindelijk gaat de Amsterdam Fashion Week om de shows, ondanks dat het gros van de bezoekers daar niet écht voor komt. Ook daar gelden bepaalde regels. Zo zitten op de eerste rij, behalve journalisten en sponsors, ook de Belangrijke Mensen. Vaak zijn er meer Belangrijke Mensen dan er ruimte is op de eerste rij, waardoor er ongemakkelijke situaties ontstaan. De organisator brengt de stoelendans meestal sussend tot een einde, met als gevolg een of meerdere walks of shame naar de tweede of zelfs derde rij. Op uw geluksdag trekt deze of gene een ‘Weet je wel wie ik ben?’ uit de kast.

Niet lachen voor het vogeltje
Maar goed, u zit. Wellicht zeer ongemakkelijk, maar u onderscheidt zich van de mindere goden achter u. Als u vervolgens benaderd wordt door een fotograaf lacht u niet, of in ieder geval niet te uitbundig. Als u Regilio Tuur bent, kunt u er tevens voor kiezen om uw zonnebril op te houden. Dat doet Anna Wintour van de Vogue immers ook. Dan begint u, ongeacht de temperatuur, met iets te wapperen. Dit kan uw kaartje zijn, maar ook een programmaboekje of een folder uit uw goodiebag.

Vervolgens laat u lichtelijk verveeld de creaties van ploeterende ontwerpers aan u voorbij gaan. Doorwapperen mag. Geen zorgen, de show is zo voorbij. Na afloop bestelt u weer een glaasje bubbels. U had uw zonnebril waarschijnlijk nog op, dus die kunt u gewoon ophouden.

Onderwerpen