The 100,000 Euro Question: Hoe verlaten we de EU?
Sinds het begin van de eurocrisis gaan er in Nederland stemmen op om terug te gaan naar de gulden en ‘het zinkende schip te verlaten’.
Dat Groot-Brittannië niet meedoet aan de euro, wordt als voorbeeld gegeven dat het heus wel zonder kan. Bij de Eilandbewoners gaan er echter stemmen op om ook nog eens de EU te verlaten en is er een ‘in-or out referendum’ gepland voor 2017. Dat dit nog in de verre toekomst ligt betekent echter niet dat daar niet al zorgvuldig over nagedacht moet worden en daarom is er een heuse prijsvraag (eerste prijs: 100,000 euro) in het leven geroepen. Het enige dat je hoeft te doen: een geloofwaardig scenario scheppen waarin Groot-Brittannië de EU verlaat.
Gevolgen
Mocht het in 2017 zover komen dat de Britten inderdaad de EU willen verlaten, moet er een plan zijn hoe dit precies gerealiseerd gaat worden. Het is alleen technisch gezien al moeilijk; op een hoop vlakken overlapt regelgeving van de EU met nationale wetgeving, en in zulke gevallen gaat de Europese Wet voor. Uit de EU stappen betekent voor een hoop bedrijven aanpassen van ontslagregelingen, jaarverslagen, waarderingen van activa en noem het maar op. Maar ook betekent het dat Groot-Brittannië nog verder geïsoleerd raakt. Ze hebben geen invloed meer op beslissingen die gemaakt worden op Europees niveau, terwijl die beslissingen hun land wel degelijk beïnvloeden.
Nederland
Ook in Nederland is een hoop kritiek op de Europese Unie, GeenStijl heeft er een soort persoonlijke vendetta van gemaakt in samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Roepen om terug te gaan naar de gulden en weer baas te worden over eigen munt levert helaas erg veel stemmen op bij verkiezingen. Wilders en consorten vergeten dat de gulden ook al sinds de jaren ‘80 gekoppeld was aan de Duitse Mark, niks geen onafhankelijkheid of baas over eigen munt dus. Niemand schijnt zich te beseffen dat wat voor munteenheid of regering ook, Nederland op economisch gebied ontzettend afhankelijk is en zal zijn van Europa.
En daar schuilt ook meteen het gevaar van een referendum over het wel of niet uit de Eurozone/EU stappen. Want welk percentage van de bevolking weet nou daadwerkelijk wat een exit uit de euro in zou houden? Het ligt helaas gecompliceerder dan ‘baas over eigen munt’, ‘geen geld meer naar de Grieken’ en ‘geen graaiers in Brussel’.
Vooruit kijken
Voor Nederland is het te hopen dat de EU de problemen rondom de Eurozone en het vertrouwen in (Brusselse) politici snel weet op te lossen, want met groeiende economieën in het oosten en Amerika in het westen zijn wij echt op Europa aangewezen. Tenzij de Britse prijsvraag iets briljants oplevert natuurlijk.