Spring naar de content

Vijf tips om roamingkosten in het buitenland te beperken

Vergeet zwarte zaterdag, zakkenrollers in een grote stad of autopech op de Périphérique. De grootste nachtmerrie van vakantiegangers is een onverwacht hoge telefoonrekening dankzij dure roamingkosten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Menno van Bohemen

We posten, tweeten en whatsappen de hele dag door, en ook op vakantie is het enorm handig om een smartphone bij je te hebben. Even de weg zoeken op Google Maps of de recensies van dat ene restaurantje checken. Heel handig, maar de kosten voor het mobiel internetten in het buitenland kunnen behoorlijk in de papieren lopen.

Gelukkig worden vanuit de EU nieuwe regels opgesteld, waardoor het mobiel internetgebruik in het buitenland steeds goedkoper wordt. Maar ook met de nieuwe regels verstook je met gemak ruim honderd euro als je even niet oplet. Enkele tips om een hoge rekening te voorkomen:

Zet je mobiel internet uit
De makkelijkste oplossing om te voorkomen dat je telefoon stiekem mailtjes en pushberichten downloadt zonder dat jij dat weet. Je kunt op veel telefoons het mobiel internet eenvoudig uitschakelen in het instellingen-menu. Om helemaal zeker te zijn kun je ook je telefoon in de vliegtuig modus zetten (maar dan kun je ook niet meer gebeld worden).

Weet wat je verbruikt
De maximale kosten voor roaming binnen Europa zijn 45 eurocent per mb. Door even snel op google maps te kijken verstook je niet al te veel data. Het gaat pas echt hard wanneer je foto’s en video’s verstuurt. Er zijn handige apps die precies in de gaten houdt hoeveel mb je verbruikt op je telefoon.

Maak gebruik van speciale aanbieding van je provider
Veel providers bieden een betaalbare oplossing. Zo kun je bij Vodafone voor 2 euro per dag 35 mb verstoken in het buitenland. Meer dan genoeg voor wanneer je slechts af en toe gebruik maakt van mobiel internet. Bekijk voorafgaand aan je vertrek wat de mogelijkheden bij jouw provider zijn.

Koop een lokale simkaart
Als je gebruik maakt van een lokale prepaid simkaart weet je zeker dat je nooit teveel betaalt. Als na opwaarderen je tegoed is verbruikt, wordt de verbinding vanzelf verbroken.

Gebruik wifi
Veel grote ketens, zoals McDonalds en Starbucks, bieden hun klanten gratis wifi aan. Prima om even snel je mail te checken of het internet te raadplegen.