Spring naar de content

Geïntimideerd door groepen jongens

Henk Wildschut

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carel Helder

Zonder titel, 1976. Henk Wildschut:
‘Ik heb deze foto gekozen omdat hij van mijn allereerste rolletje komt. Vlak voordat ik op schoolkamp ging, kreeg ik van mijn vader een boxje. Zo’n vierkant doosje was dat. Als ik nu naar de beelden kijk, zie ik er veel in van mijn huidige fotografie. Er zijn ook veel groepsportretten bij. Het kamp was in Biddinghuizen. Ik kende niemand, kwam daar als vreemde eend in de bijt. De foto’s zijn heel afstandelijk en beschouwend; de camera was een middel om mezelf een plaats te geven.

Dat is niet veranderd. Als jochie voelde ik me geïntimideerd door groepen jongens en dat gevoel heb ik nog steeds. Ik ben slecht op mijn gemak in bijvoorbeeld kantines vol mannen. Maar in mijn fotografie heb ik er een uitdaging van gemaakt. Ik gebruik expres een vrij grote camera, ik leg er de nadruk op dat ik fotograaf ben. Zo eis ik aandacht op. Zo hoor ik er bij. Het is mijn manier om mezelf een houding te geven.’

In de serie ‘Achter de Camera’ interviewen Carel Helder en Bram van Dijk fotografen over het verhaal achter hun foto. Deze serie verscheen ook op torpedomagazine.nl.