Spring naar de content

Snowden soap continues: Obama censureert rustig door

Hoewel klokkenluider Edward Snowden eindelijk een onderkomen heeft gevonden, is de NSA-soap nog lang niet voorbij. Vandaag maakten twee beveiligde e-maildiensten abrupt bekend te stoppen, kondigde NSA aan dat er meer restricties komen voor de systeembeheerders van het bedrijf en zou Obama in het geheim hebben gesproken met onder andere Apple CEO Tim Cook en internetguru Vint Cerf over de internetsurveillance.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelger Woudstra

De e-maildiensten Silent Circle en Lavabit, waar Edward Snowden vermoedelijk gebruik van maakte, besloten vandaag te stoppen wegens de afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid. Vooral Lavabit deed dit in niet mis te verstane woorden.

Eigenaar Ladar Levison laat weten dat hij niet kan uitweiden over de precieze reden om te stoppen, omdat hem restricties vanuit de overheid zijn opgelegd. De Lavabit-oprichter wekt de suggestie dat hij door de overheid is benaderd om zijn gegevens aan hen te openbaren. Levison zegt geen medeplichtige te willen worden in de ‘misdaden tegen het Amerikaanse volk’. Daarnaast raadt hij gebruikers aan nooit meer data te delen met een bedrijf dat op Amerikaanse grond opereert.

Amerikaanse overheid zit niet stil
Ondertussen doet het NSA hard haar best om de eigen zaakjes op orde te krijgen. Het aantal systeembeheerders bij de overheidsinstelling die vrij toegang hebben tot de geheime data, wordt met 90 procent verminderd. Niet om de bevolking te beschermen, maar om er voor te zorgen dat er minder wordt gelekt. Het NSA wil koste wat kost voorkomen dat er een tweede Edward Snowden op staat.

Ook de Amerikaanse president zit niet stil. Volgens Politico heeft Obama afgelopen donderdag in het geheim een ontmoeting gehad met verschillende technologie experts, waaronder Apple CEO Tim Cook, en internetpionier Vint Cerf. De president sprak met hen over de online surveillance van de Amerikaanse overheid. Volgens Snowden hebben Google en Apple in het verleden de overheid vrije toegang verleend tot de gegevens van hun gebruikers.