Spring naar de content
bron: pexels

Nederlandse financiële sector loopt achter bij het ontwikkelen van digitale activa proposities

Nederland is een van de meest welvarende landen ter wereld, met een hoge ontwikkelingsgraad op vrijwel elk vlak. Ook in de technologiesector doen we het doorgaans goed, en je zou zelfs kunnen zeggen dat we in een aantal zaken zelfs pioniers zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Maar de sector cryptocurrency en andere digitale activa hoort daar niet bij. Sterker nog, de Nederlandse financiële sector loopt momenteel aanzienlijk achter op andere Europese landen, en zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Canada.

Waar in andere Europese landen de financiële instanties het concept van crypto niet alleen volledig aanvaarden, maar er zelf ook actief in zijn, houden de Nederlandse banken de boot nog even af. 

Dat is natuurlijk erg jammer, want cryptocurrency is een miljardenindustrie met miljoenen gebruikers, ook in ons land. Meerdere financiële en crypto-experts laten zelfs duidelijk horen dat crypto de toekomst van de financiële sector zal zijn, en dat blockchain, de onderliggende technologie, het vermogen heeft om talrijke markten radicaal te veranderen.

Natuurlijk zijn er wel heel veel Nederlandse bedrijven die een prominente rol spelen in de cryptowereld. Denk aan cryptowebsites zoals Bitcoinmagazine die als autoriteiten in de markt worden gezien, en we hebben zelfs crypto-exchanges van eigen bodem die zonder twijfel bij de beste ter wereld horen.

Onze financiële instituten daarentegen gaan vaak de andere kant uit en tonen geen interesse in het ontwikkelen van digitale activa proposities. Ter illustratie om de context te schetsen, even wat voorbeelden uit andere Europese landen:

  • In Frankrijk biedt de CACEIS bank crypto bewaardiensten aan, en de Société Générale heeft zelfs een stablecoin gebaseerd op de euro op de markt gebracht, dankzij hun Digital Asset Service Provider vergunning. (Een stablecoin is een cryptomunt die vasthangt aan een fiatmunt, en die dus dezelfde waarde 1-1 blijft houden.) De Franse bank heeft hun stablecoin “EUR CoinVertible (EURCV)” gedoopt, je kan deze kopen, verkopen en verhandelen op een Luxemburgse crypto-exchange.
  • In Duitsland hebben meerdere banken (bijvoorbeeld Commerzbank en Deutsche Bank) reeds crypto vergunningen ontvangen, waardoor ze crypto bewaardiensten kunnen aanbieden aan commerciële bedrijven.

Tot nu toe heeft in Nederland nog geen enkel traditioneel financieel instituut de crypto markt betreden. Sommige banken die er voorheen wel mee bezig waren, hebben zelfs hun projecten laten vallen! Denk bijvoorbeeld aan ING, die sinds 2018 Pyctor, een cryptobewaardienst, aan het ontwikkelen was, maar hier in 2022 mee is gestopt. Iets recenter was er de overname van BUX door ABN Amro. BUX is een beleggingsplatform waar je naast aandelen en ETF’s ook cryptomunten kon aanschaffen. Dit leek een prima stap vooruit, en ABN Amro kon hiermee een groot marktaandeel in de crypto sector veroveren, maar gaf aan dat ze hier geen interesse in hebben, tot ongenoegen van de Nederlandse cryptomarkt.   

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Door het gebrek aan interesse en initiatieven, hinkt onze financiële markt momenteel achter op ten opzichte van internationale concurrentie. 

Deze hele situatie kan binnenkort wel veranderen. De MiCA (Markets in Crypto Assets Regulation), een overkoepelende Europese verordening, zal in 2024 en 2025 van kracht worden. Met MiCA zal er in Europa een meer uniforme aanpak gelden wat betreft cryptocurrency. Zo zullen crypto bedrijven zich aan heel wat strenge regels moeten houden, voornamelijk gericht op consumentenbescherming, transparantie en het tegengaan van fraude.

Naast de aanzienlijke restricties in een voorheen redelijk ongereguleerde markt, zijn er ook voordelen voor crypto bedrijven. Momenteel moet een crypto-exchange of andere aanbieder immers een vergunning aanvragen in elk land waar het wil handelen. Met Mica zal het aanvragen van 1 licentie voldoende zijn, en met die ene licentie kan het bedrijf dan klanten van over de hele Europese Unie bereiken. Dit werkt concurrentie en innovatie in de hand, en zal wellicht zorgen voor een meer volwassen cryptomarkt.

In Nederland zal dit natuurlijk ook gevolgen hebben. Zo zal de AFM (Autoriteit Financiële Markten) de nieuwe toezichthouder worden. Momenteel is dit De Nederlandsche Bank. De AFM liet in een aantal recente aankondigingen weten dat ze een meer progressieve houding wil aannemen ten opzichte van crypto, bijvoorbeeld door een eenvoudiger en efficiënter proces voor vergunningsaanvragen. Dit zal de betrouwbaarheid van de markt ten goede komen, en zal wellicht ook de hele Nederlandse crypto sector een boost geven. 

Of onze traditionele financiële instituten deze kans zullen grijpen, digitale activa proposities zullen ontwikkelen en Nederland terug aan de frontlinie van de technologische vooruitgang in Europa zetten, valt nog even af te wachten.