Spring naar de content

Kabinet overlegt niet meer met oppositie. Goed idee

De oppositiepartijen kunnen er nog wat vakantie aan vast knopen. Ze hadden gerekend op intensief overleg met het kabinet, vanaf half augustus, als het CPB zou zijn doorgekomen met de najaarsraming.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Alexander Pechtold was er helemaal klaar voor maar toen hij vorige week bij Dijsselbloem informeerde wanneer ze zouden beginnen, kreeg hij te horen dat er helemaal niet begonnen wordt. Dijsselbloems versie van het verhaal is dat de oppositie onmogelijke eisen stelt, dan heeft praten geen zin.

Ik vind dat wel een goed idee. Je kunt er op een heleboel manieren naar kijken. Is het de radeloosheid van een kabinet zonder ideeën? Is het het gegeven dat geen enkele salamitactiek nog gaat helpen? Is het de zekerheid dat het gat van vandaag morgen al is achterhaald? Dat er voor geen enkele mogelijk effectieve maatregel een meerderheid zal zijn in de Eerste Kamer?

U hoeft niet te kiezen. Het is gewoon allemaal waar.

Nog maar een paar weken en we hebben de Miljoennota. Daar staat dan in hoe het kabinet voor 6 miljard zal bezuinigen terwijl we nu al weten dat we daarmee in 2014 verder afdrijven van de Brusselse norm van 3 procent. Is dat erg? Welnee. Zelfs zonder die zes miljard becijfert het CPB dat we in 2014 op 3,9 procent uitkomen.

Er wordt ook gekeken naar ombuigingen om zo nog eens 2 miljard vrij te spelen om de economie te stimuleren. Onze economie is ruim 600 miljard groot, denkt u dat je dan met nog geen 0,34 procent daarvan een serieus te nemen stimuleringsprogramma kunt starten?

Het zou mooi zijn als dit kabinet ter ziele gaat. Het heeft niets met VVD of PvdA te maken, het zal voor enkel kabinet dat geen meerderheid heeft in beide kamers mogelijk zijn om effectief beleid te ontwikkelen.

Dus: als er dan weer verkiezingen komen, haalt u dan als kiezer eens flink uit en hou een flinke coalitie in uw achterhoofd. Anders wordt het weer drie keer niks.