Spring naar de content

Heeft SGP-vrouw Lilian Janse ze wel op een rijtje?

Het is een meisje en ze heet Lilian. Lilian Janse. De schrik van Kees van der Staaij. De nachtmerrie van Bas van der Vlies, etc. Janse stelde zich gisteren kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de SGP in Vlissingen, waar de partij nu liefst nul zetels inneemt. Je zou Vlissingen daarom — en om een waslijst aan andere redenen — kunnen afdoen als weinig relevant, je kunt het ook zien als een groeimarkt waar bijzonder veel te halen valt. Heel even doen we net alsof Vlissingen belangrijk is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matthias Pauw

De Vrouw en de zeven mannen
Vroeger sprak men over De Filosoof als men het over Aristoteles had en over De Baas (Le Patron) als Napoleon werd besproken, maar niemand speelde het klaar om bekend te worden als De Vrouw. Uit het niets, uit de zilte klei getrokken op een doordeweekse dag ergens in 2013, doet Lilian Janse het onmogelijke door plotsklaps 3.000.000.000 geslachtsgenoten achter zich te laten.

De Vrouw, dat word je niet zomaar natuurlijk. Lilian blaakt van de sprankelende ideeën. De koopzondagen — wie heeft u er ooit over gehoord in de SGP? — zijn haar een doorn in het oog. En ook de financiën in Vlissingen staan er beroerd voor, waarover De Vrouw zelf zegt dat rentmeesterschap niet zou misstaan in het uit de kluiten gewassen vissersdorp. Zo kan ze ook daarin wel “iets van ethiek” brengen. Schijnbaar is beleid pas goed als je er “iets van ethiek” in kunt fietsen. En ze is geliefd. Meer dan dat. Bij Met het oog op morgen vertelde ze dat er maar zeven (7!) mannen vóór haar waren gevraagd, maar die wilden allemaal niet. Dus…

Geschift
De Vrouw heeft echter één onplezierig nadeel. Ze is natuurlijk volstrekt geschift. Het zal toch wel iets over je verstand zeggen als je in een land met talloze partijen — waar het een ieder, zelfs vrouwen, vrij staat om een eigen partij op te richten — een politiek ambt wil gaan vervullen voor juist de enige partij die in haar beginselen heeft opgenomen dat vrouwen geen politiek ambt mógen vervullen. Het landelijk bestuur was al op de hoogte gebracht, vertelde Janse gisteren. De boodschap was niet bepaald met gejuich ontvangen. Zelf zegt De Vrouw hierover dat het gepaard ging met een hoop “puffen en steunen”. Maar dat is nergens voor nodig.

Geen nood
Is dit het begin van een revolutie binnen de partij? Waarschijnlijk niet. Er hoeft maar één man met een onwrikbaar gereformeerd plichtsbesef op te staan en Lilian (die dan weer gewoon Lilian is) vervaagt in de annalen van de Vlissingse gemeentegeschiedenis. Zelfs zonder man als tegenkandidaat kan de ledenraad Janse nog afwijzen, en daar hebben ze werkelijk alle reden toe: Lilian heeft ze niet helemaal op een rijtje. En dat geldt voor alle Lilians die nog komen gaan. Het zullen er weinig zijn.