Spring naar de content

HP/De Tijd nummer 08: kroegloper Hofland, techno-orakel en roddelkoning Albert Verlinde

In HP/De Tijd 08 (vanaf 28 augustus in de winkel) een exclusief interview met Formule 1-legende Niki Lauda. Albert Verlinde te biecht bij Jojanneke. Wat leest Özcan Akyol? De Methode Thomas Vaessens onder de loep. Op bezoek bij gedoemd schrijver Boudewijn van Houten. H.J.A. Hofland memoreert zijn tijd als kroegloper. De boodschap van Techno-orakel Marshall McLuhan in het licht van het heden. Verder: Rifka Lodeizen, Ellen ten Damme en haar moeder, Pieter Omtzigt, Miss Montreal en nog veel meer!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lisa Bouyeure

/Wetenschap
Marshall McLuhan. Hij wordt alom geroemd als de profeet van het internet, de man die al in de jaren zestig vooruitwees naar alles wat anders zou worden. Heeft de boodschap van deze Canadese mediafilosoof ons nog iets te bieden, nu de wereld onherroepelijk digitaal is geworden?

McLuhan 08

/Politiek & Economie
De lokale politiek wordt almaar belangrijker nu de landelijke overheid de ene na de andere taak afstoot. Tegelijkertijd zijn steeds minder mensen te porren voor een plek in de gemeenteraad. Heeft die nog wel toekomst? Over agressie-apps, luchtfietserij en klokkenluiden in Opsterland.

HP08 Gemeente

Pieter Omtzigt. Eerst van de kieslijst gekieperd, is hij voor velen nu de CDA-hoop in bange dagen. De Twentse terriër knokt in de Tweede Kamer onder meer voor bedreigde christenen in het Midden-Oosten. ‘Ik kan het woord Arabische Lente niet meer horen!’

/Samenleving
H.J.A. Hofland. Memoires van een kroegloper. In de gloriedagen van de Nederlandse dagbladjournalistiek vonden niet de minst belangrijke redactiebijeenkomsten plaats in het hoofdstedelijke horecawezen. H.J.A. Hofland ontmoette er zulke uiteenlopende heren als Otto Frank, Jan Cremer en Jean-Paul Sartre. En bokste als het zo uitkwam zonder handschoenen.

HP08 Hofland

Albert Verlinde. Als kind gooide hij een wereldbol kapot omdat zijn koorgenoten een grotere hadden gekregen. Ja, roddelkont Albert Verlinde bezit ‘een enorm rechtvaardigheidsgevoel’. Jojanneke staat oog in oog met misschien wel de machtigste man van Het Gooi. ‘Als ik er geen kick van krijg, houdt het op.’

Niki Lauda. Drank, drugs, dames en de dood – daar draaide het om bij de Formule 1-racerij in de hedonistische jaren zeventig. De levensgevaarlijke titanenstrijd tussen de Britse playboy James Hunt en de koele Oostenrijker Niki Lauda is nu het onderwerp van de speelfilm Rush. HP/De Tijd blikt terug met Jan Lammers én, in een exclusief gesprek, met Lauda zelf.

HP08 Lauda

/Cultuur
Boudewijn van Houten. Verkeerde overtuigingen, verkeerde vrienden, het verkeerde pad – het is een thema dat vaak terugkeert in leven en werk van Boudewijn van Houten. Zijn schrijverscarrière was dan ook bepaald geen succes, al schreef hij bejubelde boeken. ‘Er moet een God zijn, maar het is wel een kwaadaardige.’

HP08 VanHouten

Thomas Vaessens. Genieten van een goed boek, erin verdwijnen of er daverend om lachen – het kan. Maar is dat niet wat te makkelijk? Maak kennis met de Methode Thomas Vaessens.