Spring naar de content

Zien: eerste donkere premier van Nederland is homoseksueel

De premier mag van de partijtop niet uitkomen voor zijn seksuele geaardheid. Nee, sensation seekers onder u, dit gaat niet over Mark Rutte. Het zeven minuten durende Premier vertelt over de eerste donkere premier van Nederland, die homoseksueel is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marthe van Engen

De korte film van regisseur Jens Rijsdijk schijnt een ‘internethit‘ te zijn. Omdat Premier een stormvloed aan reacties teweeg zou hebben gebracht, besloten de makers de film online te zetten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

48 Hour Film Project
Premier is de grote winnaar van het 48 Hour Film Project in Rotterdam. De 18-jarige Rijsdijk sleepte maar liefst vier awards in de wacht met zijn in 48 uur gemaakte drama, waaronder die voor beste film.

Hoofrolspeler Raymi Sambo – onder andere bekend van All Stars en SpangaS – werd gekroond tot ‘beste acteur van het festival’. In de openingsscène zoent hij uitgebreid met zijn mannelijke tegenspeler. Vervolgens krijgt de premier – Sambo dus – het aan de stok met de top van zijn partij, die hem verbiedt uit te komen voor zijn homoseksualiteit.

Premier gaat in maart 2014 naar de internationale finale van het 48 Hour Film Project in New Orleans. De vraag is: Hoe wordt de ‘controversiële’ film in het o zo ‘conservatieve’ Amerika ontvangen?
Waar vind je Amerikanen die anno 2013 nog opkijken van een donkere president? En sinds wanneer zijn Nederlanders zo ontzettend ruimdenkend?

‘Iedereen wil Premier zien’
De jury bestond uit filmjournalist Ab Zagt, regisseuse Charlotte Besijn en GTST-acteur Guido Spek. ‘Alle departementen zijn op hetzelfde professionele niveau. Je wordt onmiddellijk in het verhaal meegenomen en daardoor wil je direct meer weten over alle personages. De prachtige shots versterken het verhaal, waarbij mooi gebruik is maakt van interieure en exterieure beelden. Een knap verhaal, waarbij je nauwelijks kunt zien dat de film in slechts achtenveertig uur gemaakt is’, aldus het eindrapport.

Volgens juryvoorzitter Zagt ‘kan je nauwelijks zien dat de film in slechts 48 uur is gemaakt’. Nauwelijks. Bijna niet. Je ziet het dus wel.

Een woordvoerder van de producent laat weten: ‘Iedereen wil Premier zien.’Iedereen. Niemand uitgezonderd. U dus ook.

Kijk en oordeel zelf: