Spring naar de content

Alvast voor u verklaard: de succesformule van André Rieu

In onze kenniseconomie is bijna niets zo belangrijk als grondig wetenschappelijk onderzoek. Kennis is macht, macht is geld, geld is tijd. Immers: zodra je zowel geld als tijd hebt kun je -bijvoorbeeld- naar het Vrijthof om een concert van André Rieu bij te wonen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Bosgraaf

De universiteit van Maastricht begint daarom aan een onderzoek van een half miljoen naar het succes van de Limburgse walskoning.

Vijf onderzoekers zullen de komende jaren uitpluizen wat de sleutel is tot de immense populariteit van de 64-jarige charmeur. Hoe lukt het hem ieder jaar opnieuw zijn Vrijthof-concerten uit te verkopen? Wij wilden geen twee jaar wachten op de uitkomsten van dit belangwekkende onderzoek en bepaalden zelf drie succesfactoren.

Dus, bent u een Friese sitarspeler, een doedelzakspeler uit Volendam, of een neusfluiter uit Zeeland? Bel uw baas dat u morgen niet meer komt, smijt uw broodtrommel maar in de bosjes en begin aan uw tweede carrière: vanaf morgen kunt ook ú geld verdienen met uw muziek!

Tip 1. Bepaal uw repertoire zorgvuldig (maar maak het niet te moeilijk!)
Een van de vragen van de Maastrichtse onderzoekers richt zich erop of Rieu succesvol is door het laten samenkomen van zogenaamde hoge en lage cultuur. Die scheiding vinden wij wat kunstmatig en daarom pleiten we voor een repertoire dat uitsluitend bestaat uit inhakers: hoog óf laag.

Voorbeeld van de meester: afgelopen zomer speelde Rieu’s orkest samen met Jermain Jackson de moderne evergreen guilty pleasure ‘When the rain begins to fall’. Win-win!

Tip 2. Kies voor zacht, maar véél!
Een succesvol muzikant kan niet zonder een kenmerkende uitstraling. André Rieu heeft een duidelijke keuze gemaakt voor de combinatie ‘zacht maar veel’ en u doet er goed aan dat over te nemen. Aanbevolen zijn: suikertaartachtige jurken, een glanzende haardos, kussentjes op alle stoelen, een Limburgs accent.

Voorbeeld van de meester: waak er voor deze formule niet toe te passen op de prijs van uw entreeticket! Daarvoor geldt: véél maar véél!

Tip 3. Schroom niet lookalikes van (oud-)politici in uw orkest op te nemen
Niets zo aantrekkelijk voor een groot publiek als aansprekende figuren die ze al ergens van kennen. Dat is een oude theaterwet, en Rieu past hem zo af en toe genadeloos toe. Dus: lijkt uw broer op Gerrit Zalm of Camiel Eurlings? Vraag hem gerust mee op tour!

Voorbeeld van de meester: bekijkt u onderstaande versie van de Hebreeuwse klassieker Hava Nagila eens goed. De glansrol in dit stukje muziek is weggelegd voor de klarinettist gehuld in zachtblauw. Door haar zo bekend voorkomende looks tilt zij dit concert naar ongekende hoogte.