Spring naar de content

Hete politieke herfst trapt af met anti-Rutte demonstraties

Het wordt vandaag een druk dagje voor de politie. De flanken van de Nederlandse politiek staan op de barricaden tegen het kabinetsbeleid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Niet gezamenlijk, want ze zijn het natuurlijk niet over ieder onderwerp eens – de een hekelt de lastenverzwaringen, de ander wil dat er juist meer wordt genivelleerd – maar de kern is hetzelfde: er moet een eind komen aan de ‘bezuinigingen’ van Rutte II.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Feit is dat de flanken – en allerlei variaties daarbinnen – op dezelfde zaterdag demonstreren tegen hetzelfde kabinet. Als dat geen bewijs is voor de stelling dat het hoefijzermodel gerust toepasbaar is op het Nederlandse politieke landschap, weten wij het ook niet meer.

In Den Haag gaan PVV-aanhangers demonstreren op het Koekamp bij het Malieveld. In de woorden van de PVV: “Wij tekenen verzet aan. Het is genoeg geweest.” Intussen gaan SP en GroenLinks in Amsterdam demonstreren ‘om een eind te maken aan het negativisme van VVD en PvdA’. Basta, nu de ommezwaai, aldus de SP. Oók tegen de bezuinigingen van Rutte II.

Tegelijkertijd verzamelen naar alle waarschijnlijkheid ongeveer 100 radicale ‘anti-fascisten’ zich op het Spuiplein, bij het gemeentehuis van Den Haag, als een soort anti-protest tegen de PVV. En op ongeveer hetzelfde moment worden er 500 Occupy-achtige types verwacht op het Plein in Den Haag.

Het is al vaker gezegd: het politieke seizoen 2013-2014 belooft met een hete herfst te beginnen. Vandaag is de aftrap.