Spring naar de content

SP en PVV begrijpen Dijsselbloem beter dan de rest

Gisteren vond het eerste overleg van de coalitie met de oppositie plaats. Inzet: mogelijke aanpassingen aan de budgetten voor 2014, zoals gepresenteerd in de Miljoenennota.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Misschien gaf Mark Rutte maandagavond in PowNews wel het beste inkijkje. Hij is niet bij dat overleg; Jeroen Dijsselbloem mag het doen en hij, Rutte, voert uiteraard, maar wel van grote afstand, de regie. Rutte kan zijn tijd wel beter gebruiken. Bovendien wil hij zijn teflonlaagje niet aan het risico van erosie blootstellen.

Er valt voor de oppositie niks te halen, en wie kan dat beter verwoorden dan Dijsselbloem, van wie we allemaal weten dat hij maar een beperkt zicht heeft. Wel maakte Rutte vorige week het gebaar om de gebruikelijke termijn voor dat overleg met een hele week te verlengen. Dat kun je makkelijk doen; een jaar had ook best gekund. Niks doen is niet aan tijd gebonden, dat kan altijd en overal.

De grote afwezigen in het overleg met Dijsselbloem zijn de SP en PVV. Zij voelen niet voor een rituele dans waarvan uiteindelijk de betekenis zoek zal blijken te zijn. Richting hun kiezers willen ze op geen enkele manier de verdenking op zich laden dat ze er ook maar op enige manier met het kabinet uit willen komen. Het kabinet moet weg.

Dinsdagavond gaat het om 19:00 uur verder, met de financieel woordvoerders van PvdA, VVD, CDA, D66, SGP, 50Plus en ChristenUnie. Maandag kwam een deel ervan al langs. Het waren ‘goede gesprekken’. Er werden ‘technische opties’ verkend.

Maar er was, volgens D66-woordvoerder Wouter Koolmees, ‘nog geen politieke discussie’.

Nou, die gaat er ook niet komen, hoewel ik niet uitsluit dat de regering wat kruimeltjes wil verdelen om te voorkomen dat die andere partijen met volledig gezichtsverlies terug moeten naar hun achterban.

Maar voor kruimeltjes doen de SP en PVV het niet. Bovendien, dinsdagavond is er veel en goed voetbal. Zou ik dan ook voor kiezen, want dáár komt er hoe dan ook een resultaat op het bord.