Spring naar de content

Excuses aan Rusland: het moet niet gekker worden

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft zijn excuses aangeboden aan Rusland. Vanwege een diplomaat en zijn vrouw, die met een flinke slok op respectievelijk de kinderen aftuigde en een aanrijding veroorzaakte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

We hebben ze gearresteerd en naar het politiebureau afgevoerd. Er zijn heel wat getuigen, de feiten staan vast. Daarvoor bieden we onze excuses aan, want diplomaten staat zoiets vrij. Of, in elk geval, wij mogen daar niks aan doen.

We leven in tijden waarin alles anders is dan vroeger, niets is meer zoals het was. Maar de wetten van de diplomatiek zijn nog gewoon alsof het IJzeren Gordijn er nog is en de Berlijnse Muur nog moet vallen.

Met veel plezier keek ik vorige week een paar keer naar PowNews en dan in het bijzonder naar de afleveringen waarin een buitengewoon gemotiveerde verslaggever diplomaten en ambassadepersoneel in Den Haag aansprak op proleterig gedrag. Auto’s werden schots en scheef op stoepen en in bermen geparkeerd. Want wie doet ze iets? Geen agent, wel PowNews, en dat kwam de verslaggever hier en daar op regelrechte bedreigingen en pogingen tot een pak slaag te staan.

Nu kun je zeggen dat fout parkeren nog tamelijk onschuldig is, al jeukt het nogal als jouw auto die ernaast staat wel een bon krijgt maar die van de Rus niet. Maar een starnakeldronken echtpaar dat, gemeten naar alle maatstaven die we daar in ons land voor hebben, zwaar in de fout gaat: dat mag. Het is diplomatie.

Ik weet dat wij een handelsnatie zijn en onze moeder het liefst tweemaal verkopen. Dat zal dan wel de reden zijn waarom we een land waarin homo’s als inferieur – ook volgens de wet – worden gezien, en waar nu zo’n dertig Greenpeace-actievoerders in de bak zitten voor een tamelijk onschuldige actie, alleen maar te vriend kunnen houden door ons zelf te grabbel te gooien.

Het schijnt dat er in Rusland wordt geroepen om het ingooien van de ramen van de Nederlandse ambassade. Ik zou dat niet eens willen afwachten om een excuus te hebben om hier de Russische ambassade eens grondig aan te pakken. Laten we het ludiek houden, ik denk aan een kleurtje. Roze?

In de tussentijd kunnen de mensen die er verstand van hebben dan misschien eens kijken of een wijziging van de internationale wetgeving opportuun zou kunnen zijn.

Gajes is gajes, diplomaat of niet.

Onderwerpen