Spring naar de content

U móet kiezen: Johan Cruijff of Willem van Hanegem?

Johan Cruijff en Willem van Hanegem zijn wellicht de meest gewaardeerde voetbalanalisten in Nederland. Zeker van hun generatie. Niet voor niets hebben beide oud-voetballers een column in een landelijk dagblad. Cruijff verkondigt wekelijks zijn mening (vaak over Ajax, Barcelona en Oranje) in de Telegraaf. Van Hanegem mag elke maandag in het Algemeen Dagblad zijn plasje over het Nederlandse voetbal doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Ook vandaag sierde hun tekst weer op de sportpagina’s. En zoals zo vaak staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Van Hanegem is lyrisch over de 8-1 overwinning van afgelopen vrijdag van Nederland op Hongarije. ‘Grandioze wedstrijd’ ‘knap gedaan’ ‘statement van jewelste’ ‘ongekend hoge kwaliteit’, de complimenten zijn niet aan te slepen. Letterlijk schrijft Van Hanegem: ‘En niemand moet aankomen met de suggestie dat Hongarije waardeloos speelde. (…) Dan wordt er gezegd dat kleine landen niet bestaan, dat ze alleen maar verdedigen.’ 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Nou, laat dat nou net de mening zijn van Het Orakel a.k.a. Johan Cruijff. De Hongaren waren simpelweg niet goed genoeg en Oranje werd niet uitgedaagd. Het was geen echte test voor het aankomende WK in Brazilië. De spelers van Hongarije spelen vooral in hun eigen land en zijn daarom niet opgewassen tegen het Nederlands elftal, dat is uitgerust met spelers uit verscheidene Europese competities, schrijft Cruijff vanochtend in de krant van wakker Nederland.

Van Hanegem en Cruijff zijn geen vrienden. Ze zijn het regelmatig oneens. Een week geleden noemde Van Hanegem uitspraken van Cruijff ‘lariekoek’, en dat was niet het eerste noch het laatste meningsverschil. De overeenkomsten zijn dat het twee van de beste voetballers zijn die ons landje ooit gekend heeft en ze beiden een eigen logica hebben ontwikkeld die onnavolgbaar (of: niet te volgen) is. En wat ze ook doen: Nederland houdt van De Kromme en Nummer 14.

Soms zijn ze overigens wel eensgezind. Allebei kijken ze uit naar de interland van Nederland tegen Turkije, die morgen wordt gespeeld in het Şükrü Saracoğlu-stadion in Istanboel. De Turken maken nog kans op een plek op het WK. Cruijff verheugde zich al voor de wedstrijd tegen Hongarije op dit duel, Van Hanegem werd na de 8-1 winst enthousiast. ‘Het kan een erg aantrekkelijke wedstrijd worden in een explosieve ambiance. Ik verheug me er nu al op.’ Cruijff: ‘Het is de kunst te domineren tegen een ploeg die ook wil aanvallen. Ik ben benieuwd.’.

Welk van de orakels heeft volgens u gelijk ten aanzien van Nederland – Hongarije?