Spring naar de content

Özcan Akyol schrijft absurd voetbalboek met twitterfenomeen @DuBlanqeBogarde

Er was een feestje in de Febo dinsdag, want twitterfenomeen @DuBlanqeBogarde en schrijver Özcan Akyol tekenden die dag bij uitgever Prometheus een contract voor een nieuw boek. Een voetbalboek welteverstaan, de titel is nog niet bekend. “Het gaat over voetbal en het is erg geestig voor iedereen die iets met voetbal heeft. De rest zal vermoedelijk vooral verbijsterd zijn.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Nog een voetbalboek. Wat maakt dit boek vernieuwend?
Akyol: “Nou, zowel DuBlanqeBogarde, die onder zijn pseudoniem blijft schrijven, als ik zijn veel op de voetbalvelden te vinden. We voetballen net als een miljoen andere Nederlanders beiden bij amateurverenigingen en als supporter zitten we op de tribunes. Je maakt daar de raarste dingen mee. Grappige dingen, maar ook ernstige agressie. De voetbalwereld is eigenlijk heel absurd. Beschaafde burgers met kantoorbanen veranderen op het veld of in het stadion in losgeslagen tbs’ers. In ons boek verzamelen we allerlei voetbalanekdotes. We schrijven ze in korte verhalen van een pagina op.”

Voor de voetballeken onder ons: wat gebeurt er dan zoal voor absurds?
“Als je zelf voetbalt ken je het wel. Rustige mensen veranderen in heethoofden, in stadions zingen keurige mannen ineens liederen over moeders en over kanker. Ze draaien echt door zo gauw er voetbal is. Tegenstanders maken elkaar helemaal gek, de scheids wordt belaagd en langs de kant van het amateurveld loopt het soms ook uit de klauwen. Er worden absurde zaken beschreven, maar absurde dingen kunnen ook erg geestig zijn. De beledigingetjes over en weer.”

Zoals?
“Ik noem maar wat. Uitspraken als: ‘Pak jij die spits? Welke spits? Nou, die gast die gisteren nog in dat programma van Johnny De Mol zat.’ Dat iedere tegenstander uit wordt aangekondigd als ‘altijd lastig’. De uitspattingen van voetballers op sociale media. Lastig uit te leggen, maar voetballers en liefhebbers zelf snappen het wel. Voor de anderen is het vooral verbijsterend en misschien schokkend.”

Inspiratie genoeg dus?
“Zeker. Tijdens het voetballen je ogen en oren open houden en je ziet zoveel absurds. Ik verander op het veld ook in iemand die de hele tijd bij de scheids loopt te zeuren. Ik word er elke keer weer na een uur uitgestuurd omdat ik zoveel aan het zeiken ben. Op dat moment ben je bloedfanatiek en boos, maar achteraf kan ik het relativeren. DuBlanqeBogarde is ook iemand die op het veld niet op zijn mondje gevallen is. In het normale leven kunnen we er hard om lachen.”

Hoe kennen jullie elkaar eigenlijk?
“DuBlanqeBogarde blijft anoniem, maar hij is op Twitter natuurlijk uitgegroeid tot een merk, met zijn humoristische voetbaltweets. Daar ken ik hem ook van. Ik was bezig met dit boek en benaderde hem om mee te doen. Als iemand geschikt is om zo’n boek te maken, is hij het wel. Hij is van veel zaken over profvoetballers op de hoogte. Mocht hij nu iets leuks ontdekt hebben, dan kan het zijn dat hij deze dingen nu even achterhoudt voor in ons boek.”

Het boek van Özcan Akyol en @DuBlanqeBogarde komt in maart 2014 uit.