Spring naar de content

Iedereen wordt beter van Camping PowNed

Het programma Camping PowNed is al een tijdje bezig. Volgende week woensdag wordt de bloedstollende ontknoping uitgezonden. Ik raad iedereen aan die Camping PowNed nog niet gezien heeft dit weekend ramen en deuren te sluiten en de afleveringen in te halen. Het is de moeite waard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Het idee is even simpel als doeltreffend: Zes gezinnen die vanwege barre financiële tijden al jaren niet meer op vakantie zijn geweest bij elkaar op een camping in Frankrijk zetten. De deelnemers leven van een uitkering. En daar houden ze bij NPO-zender PowNed niet zo van. Dus worden de deelnemers aan het werk gezet. Want: “Er is er wel werk, je moet alleen willen.” Verder helpt een mental coach ze om zichzelf wat beter te leren kennen. Zien waar het privé allemaal misgaat.

Oud-crimineel op het rechte pad
Camping PowNed lost alle verwachtingen in. Je kunt je vergapen aan mensen die aan de onderkant van de samenleving bungelen. Zoals Roy (26) en Nalyne (20). Roy noemt zichzelf een ‘voormalig crimineel op het rechte pad’. Uit een eerdere relatie heeft hij al twee zoons, met Nalyne een dochter. Nalyne is zwanger van een tweede dochter – je hoopt van Roy. Verder hebben ze een hond, twee katten en vier wurgslangen. Ze leven van Roy’s Wajong-uitkering en het geld dat Nalyne verdient met een parttime baan in een winkel. Je kan je het leven rooskleuriger voorstellen. Als het thuis geregeld misgaat, dan ook zeker als Rutger Castricum er televisie over moet maken.

Niet verder lezen
Ik ga nu spoilen, dus voor de mensen die echt niet willen weten wat er woensdagavond in Camping PowNed gebeurde: stop met lezen. Al is het geen verrassing. Het gaat mis. Roy en Nalyne worden van de camping gestuurd. Wat er precies gebeurt, blijft in elk geval mij onduidelijk. Maar Roy had het zo bont gemaakt dat deelneemster Sonja hem met een flesje 1664 wilde bewerken. Terwijl Sonja voor haar deelname aan Camping PowNed nooit uit haar slof schoot. “Ik zet de douche aan en ontloop de boel,” dat is hoe Sonja doorgaans reageert. Van de mental coach heeft ze nu geleerd assertiever te zijn. Dat ze dan eerst compleet de andere kant op schiet, is normaal, zegt de coach. “Dat zie je vaker, dat mensen eerst de balans moeten vinden.”

Voordat de deelnemers in deze laatste aflevering op de camping (volgende week zien we hoe het nu gaat) de terugreis aanvangen, mogen ze allemaal in de huid van een bekende volkszanger kruipen. Henny Huisman (de echte) kondigt de artiesten aan. Daarna vraagt Rutger wat ze allemaal geleerd hebben. Reana en Charbel hebben ingezien dat niet overal materiaal voor nodig is. Charbel was misschien toch wel een beetje verslaafd aan sieraden kopen. Charbel is zijn impulsiviteit kwijt, zegt hij. Margreet heeft gezien dat haar Dirk zich weer presenteert, dat heeft haar ook rustiger gemaakt. Rasha ziet in dat ze ook zonder au-pair (zij en Martijn zijn vorig jaar failliet gegaan) tijd voor andere dingen dan de kinderen heeft. Deelnemer Martijn heeft helemaal niets geleerd.
En Henny Huisman? Henny Huisman schiet vol. “Kut,” zegt hij. En dan: “Ik heb zo’n kast van een huis, maar ik zou zo een klein huisje willen, als alles weer goed was.”

Ik hoop dat Henny er volgende week ook weer in zit en dat dan sinds Camping PowNed met Henny ook alles weer goed gaat.