Spring naar de content

Zo best smaakt het bier ook niet meer, bij Heineken

Woensdagochtend kwam Heineken met een zogenaamde trading update: geen volledige kwartaalcijfers maar wel een tussenstand per het eind van het derde kwartaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Dat is voor een hoop beleggers geen onverdeeld genoegen  want de conclusie is dat Heineken z’n outlook verlaagt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op de beurs is eigenlijk alleen een boekhoudschandaal of het plotseling afketsen van een overnamebod erger dan het verlagen van een outlook.

Hordes analisten baseren er hun aanbevelingen op en als gevolg daarvan stappen nog grotere hordes beleggers in zo’n fonds.

Heineken heeft in thuismarkt Nederland maar ook in Europa last van de crisis maar ook van veranderende gewoontes. De omzet van bier groeit er niet of nauwelijks en de concurrentie is hevig. Daarom ligt het accent vooral op de zogenaamde opkomende markten, in Afrika en Azië. Ook een herstel in de Verenigde Staten, waar Heineken jarenlang – maar nu niet meer – het Nummer Eén premium buitenlands bier was, zou kunnen helpen.

Heineken zit al heel lang in mijn portefeuille maar mijn posities zijn en waren meer op een daling ingenomen. Je heoft alleen maar de macro-economische situatie in al die buitenlandse markten te volgen om te weten dat de groei van de afgelopen jaren er niet meer is. Daarnaast zijn er de valuta-effecten. Met zoveel buitenlandse omzet maken die een onderneming die rapporteert in Euro’s kwetsbaar.

Dat alles valt nu samen in de update over het derde kwartaal.

Heineken gaat woensdagochtend direct na opening van de beurs door het putje en verliest op het moment van schrijven (ca. 14:00 uur) 5 procent.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen