Spring naar de content

Jimmy Geduld is niet dood!

Lieve Jimmy Geduld,

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Toen ik mijn chef vanmorgen voorstelde je een brief te schrijven, vroeg hij mij onmiddellijk of je nog wel bestond. Je ziet het vaker bij mensen, doorgaans bij huisvrouwen, dat wanneer een karakter uit de soap verdwijnt, er verondersteld wordt dat de acteur achter dit personage ook van de aardbodem verdwenen is. Deze goedgelovige figuren krijgen bijna een attaque als ze Reinout Oerlemans op tv zien. Arnie! Opgestaan uit de dood! Hoe is het mogelijk!
Overigens zijn het niet alleen huisvrouwen die de realiteit soms niet helemaal helder meer voor de geest hebben. Zelf ben ik jaren samen geweest met een acteur. Op de een of andere manier liep het leven zo dat hij een rol kreeg in Goede Tijden Slechte Tijden. Ik herinner me het moment dat hij me belde met dat nieuws. Ik raakte in een lachstuip. Hij ook, geloof ik. Die lachstuip werd heviger wanneer we om acht uur ’s avonds over straat liepen. Dan ontstond er paniek. Chaos. Onder veel mensen. Huisvrouwen dus, maar ook volwassen mannen, onder kinderen. Honden in de buurt sloegen aan. Zij dachten dat GTST iedere avond live vanuit Meerdijk werd uitgezonden. Zonder denigrerend te willen zijn: mijn toenmalige geliefde en ik hebben veel plezier uit dergelijke situaties gehaald.

Uiteindelijk werd mijn toenmalige geliefde uit de serie geschreven. De tekstschrijfster had er op dat moment net een trip naar Praag op zitten. Ze had er geen goed woord voor over. Het eten was goor, het klimaat guur, de straten vervallen, de mensen lelijk. Het karakter van mijn toenmalige geliefde werd naar Praag geschreven. In het echt vertrok hij ook naar het buitenland. Hij verdween uit het straatbeeld. Zo bezien kunnen we het de kijkers niet kwalijk nemen dat ze geloven wat ze op tv zien.

Ook jij verdween na je rol van Arthur in GTST uit het straatbeeld. Er deden wilde verhalen de ronde. Je zou helemaal niet zijn aangereden door een auto, zoals we op tv gezien hadden. Ook had je je hart niet afgestaan aan Jessica. Integendeel. Je zou als kebabboer werken, of makelaar in Amsterdam-Zuidoost zijn.
Inmiddels weten we dat je vooral cocaïne snoof in de tijd dat we je niet zagen. Sommige mensen kunnen coke snuiven zonder problemen, iets waar ik me overigens erg over verbaas, op anderen heeft het een verwoestende werking, zoals op jou. Je zocht net op tijd hulp, als je vrienden niet hadden ingegrepen was je er niet meer geweest, vertelde je eens in een interview. Maar je bent er nog. En daarom ook weer op tv. Om anderen te redden.
Verslaafd heet het programma. En het was een regelrechte kijkcijferhit. Ik heb de eerste aflevering ademloos uitgezeten. Ik begrijp niet helemaal waarom Peter van de Vorst ook betrokken is in het programma; misschien waren ze bij RTL bang dat je het niet in je eentje zou kunnen dragen, ik weet het allemaal niet. Maar ik kon niet anders dan van binnen jubelen dat jij, Jimmy Geduld, uit de dood bent opgestaan.

Liefs,

OK

Onderwerpen