Spring naar de content

Pokerheld Michiel Brummelhuis: winnaar, maar geen voorbeeld

Pokerend Nederland kan trots zijn op Michiel Brummelhuis, die in de nacht van maandag op dinsdag strandde in de finale van de World Series of Poker 2013. Eén van de grootste Nederlandse successen ooit. Vele jonge Nederlandse pokeraars dagdromen dankzij hem weer over een leven als pokerspeler, Maar is zo’n bestaan het dagdromen waard?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Brummelhuis won deze nacht zo’n 1,2 miljoen dollar prijzengeld met zijn zevende plaats. Op dit moment lijkt er dan ook weinig reden tot klagen. Hij heeft het gemaakt in de pokerwereld. Spelend op de grootste toernooien in Las Vegas en Parijs, met veel geld en veel media-aandacht, is hij nu een grootheid. Toch lijkt het gewonnen geld niet meteen in zijn pokercarrière geïnvesteerd te worden. Brummelhuis wil – heel eenvoudig – een huis kopen voor zijn vrouw en zoontje en zijn belastingschulden afbetalen.

Als tiener verhuisde de Amsterdammer naar Utrecht om te studeren, maar verder dan een baantje bij de Rabobank kwam hij nooit. Zijn leven draaide om pokeren. Dag in, dag uit. Tot nu toe heeft de inmiddels 32-jarige Brummelhuis nooit anders gedaan. Vermoedelijk ging zijn pokerbestaan ook gepaard met de nodige financiële zorgen, want voordat zijn succes begon, is hij ‘vier of vijf keer over de kop gegaan’, stelt hij in een ontnuchterend interview. Toch heeft hij van zijn carrièrekeuze die hij toen maakte geen spijt. Hij ontwikkelde zich tot een zekere winnaar. Het risico op verlies werd zodoende steeds kleiner. Maar stel dat hij, zoals veel anderen, wat minder talent had gehad voor het spelletje?

Zijn zoontje zou hij in ieder geval nooit aanraden om een pokercarrière te beginnen. Zelf heeft hij er geen spijt van, nu hij een grote berg geld op zijn rekening heeft staan. Maar met veel andere pokeraars is het volgens Brummelhuis slecht afgelopen. Of hij wel spijt zou hebben van zijn leven als pokeraar als hij geen geld had gewonnen en zijn vrouw en pasgeboren zoon met schulden had opgezadeld, zullen we niet weten. Brummelhuis is immers een winnaar en krijgt terechte aandacht. Wie weet zit er in de massa’s enthousiast geworden jongeren wel weer een nieuwe Brummelhuis. Of niet.

Onderwerpen