Spring naar de content

De Blasio wil New Yorkers dichter bij elkaar brengen

Bill de Blasio moet als nieuwe burgemeester van New York de spraakmakende Michael Bloomberg, die drie volle termijnen uit heeft gezeten, vervangen. De 52-jarige De Blasio, die tijdens zijn vorige functie als public advocate een soort ombudsman voor het kiespubliek was, wil het New York van zijn voorganger teruggeven aan de ‘gewone New Yorker’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Concurrentie
De voornaamste kandidaten waren aanvankelijk Anthony Weiner en Christine Quinn, maar waar de Weiner zichzelf onder massale aandacht bracht met allerlei strapatsen en incidenten zoals, seksfoto’s, middelvingers en scheldpartijen, was bij Quinn juist een gebrek aan bekendheid vergaren het probleem. De Blasio ging de aanval in tegen de huidig zittende burgervader Bloomberg en kon profiteren van de gebreken bij zijn concurrenten.

De Blasio had geen gemakkelijke jeugd. Zijn vader keerde als oorlogsveteraan verward terug uit Japan en werd alcoholist, waardoor het huwelijk van zijn ouders mislukte toen Bill 8 was. Zijn vader pleegde zelfmoord nadat hij longkanker kreeg. De Blasio kon zich ondanks de misère ontwikkelen tot een goede student. Hij deed veel vrijwilligerswerk voor minder bedeelden in andere landen, waaronder voor het Urban Fellows Program. Na zijn studie werkt hij voor non profit-organisaties in de gezondheidszorg.

NYC Mayoral Candidate Bill de Blasio Campaigns In Brooklyn
(Via)

Standpunten
Eind jaren tachtig gaat hij zich voor het eerst bemoeien met de politiek. Zijn standpunten zijn duidelijk gericht op het verbeteren van de positie voor de armere New Yorkers. In het kort: de rijkste 1 procent moet meer belasting gaan betalen, er moeten meer betaalbare woningen komen, kleine bedrijven krijgen meer kansen om te groeien en de werknemers met lage salarissen krijgen tal van financiële voordelen. Miljardair Bloomberg was in dat licht meer een burgemeester die zich bezig hield met baanbrekende standpunten over gezondheid, netheid en orde, het neerzetten van enorme bouwerken en een strenge, veilige stad. De Blasio opent de aanval op Bloombergs beleid door te zeggen dat hij de New Yorkers weer dichter bij elkaar wil brengen, met meer aandacht voor het armere gedeelte van de stad.

Het eerste opmerkelijke feitje aan De Blasio is er inmiddels al. De burgemeester is geen ochtendmens. En dat geeft hij eerlijk toe. De Blasio kwam eerder deze week flink te laat voor een debat omdat hij zich versliep, aldus Politicker. Voor De Blasio valt te hopen dat de hardwerkende New Yorkers hem dat eerste misstapje niet al te kwalijk nemen.