Spring naar de content

Drugs en kinderen. Vier verontrustende voorbeelden

Het zal een van de grootste nachtmerries zijn voor ouders: een kind dat per ongeluk drugs inneemt. Gisteren werd bekend dat een tweejarige peuter in Hilversum een XTC-pil binnenkreeg. Ze zag het pilletje op straat liggen en dacht dat het een snoepje was. Niet heel gek dat ze dat dacht: de gele, roze, oranje en blauwe pillen lijken ook net op smarties of op de snoepjes van de bekende snoepkettingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Beltman

UTRECHT-DRUGS-ASSORTIMENT

 

De oma van het meisje vermoedt dat iemand de pillen heeft verloren, de hele omgeving is gewaarschuwd niets van de grond op te rapen, en te zorgen dat honden, katten en kinderen dat ook niet doen.

Het gebeurt zo weinig, kinderen die per ongeluk drugs innemen, dat we er nog steeds geschokt door raken. Maar het gebeurt wel. Soms komen kinderen wel op heel bizarre manier in aanraking met drugs.

Twee jaar geleden kwam de Londense kok Neil Iron in opspraak omdat hij zijn chocolademousse en truffels had opgeleukt met een speciaal ingrediënt, jawel: XTC. De mousse was speciaal gemaakt voor een verjaardagsfeest. Er bleef nog wat over, en dat werd de volgende dag aan twee peuters voorgezet die met hun nietsvermoedende ouders kwamen lunchen. Met desastreuze gevolgen: de kinderen werden ziek en moesten linea recta naar het ziekenhuis.
Iron ontkende alles en beweerde dat hij nooit drugs in zijn eten zou doen. Iemand anders, waarschijnlijk een feestganger van de avond ervoor, moest verantwoordelijk zijn geweest voor het spiken van de mousse. Een gast van het verjaardagsfeest meldde bij de politie dat hij een out-of-body-ervaring had gehad na het eten van twee speciale truffels.

Het gebruik van XTC kan al gevaarlijk zijn voor volwassenen, laat staan voor kinderen. Oververhitting, uitdroging, hartritme-stoornissen, het is geen kattepis wat een lichaam kan overkomen bij het gebruik van de populaire drug. Bij een kind zijn die effecten vele malen groter; zo’n klein lichaam neemt de drugs sneller op en reageert ook veel heftiger. Ouders zullen hun kinderen zo lang mogelijk zo ver mogelijk van drugs vandaan houden. Maar niet alle ouders.

Volgens de burgemeester van het Engelse Middlesborough, Ray Mallon, heeft een moeder in zijn stad haar dertienjarige dochter drie XTC-pillen cadeau gegeven. Lekker trippen voor je verjaardag, zal ze gedacht hebben. Mallon noemt het meisje als voorbeeld van kinderen die slachtoffer zijn van verwaarlozing door slechte opvoeding.

De laatste jaren vallen steeds vaker slachtoffers door het gebruik van XTC. Niet heel gek: zat er ooit 80 milligram MDMA (het werkzame bestanddeel) in een pil, tegenwoordig is dat 120 mg. En soms zit er zelfs zo’n hoge dosis in dat het iemand fataal wordt. Zoals bij een zeventienjarig meisje in Eindhoven die een pil binnenkreeg waar bijna 200 milligram MDMA in zat.

Kinderen en drugs. Een levensgevaarlijke combinatie.