Spring naar de content

Chinezen maken Nederlandse reuzenbadeend na en verkopen hem als ‘echt’

De Great Rubber Duck, een kunstwerk van Nederlander Florentijn Hofman, is sinds 2007 zo’n beetje de hele wereld over geweest. De reuzenbadeend van enkele verdiepingen hoog was laatst nog in China, waar-ie meteen werd nagemaakt door ijverige Chinezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Made in China, het label hebben we allemaal wel zien zitten op onze kleding, elektronische apparatuur en andere producten. Het is geen kwaliteitsstempel, zoals bij een wijn die uit het Franse Bordeaux komt of een Goudse kaas uit Nederland. Made in China betekent slechts dat iets, nou ja, voor weinig geld is gemaakt in China.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De Chinezen zijn niet alleen meesters in het maken van goedkope producten, ze zijn minstens zo bedreven in het námaken van producten. Wie in Hongkong of China over de markt loopt en niet bij thuiskomst door de douane op Schiphol wil worden tegengehouden, moet goed opletten waar hij de portemonnee voor trekt. En nu hebben ze dus zelfs de badeend van ‘onze’ Hofman nagemaakt, en verscheept naar Dubai

Het ‘groene’ autowasbedrijf GeoWash in Dubai liet de reuzennepeend uit China komen en verklaarde doodleuk dat het kunstwerk van de Nederlander Hofman was aangekomen in Dubai. Een stunt om het bedrijf eens goed op de kaart te zetten.

Hofman is not amused over de actie, waarbij GeoWash zelfs foto’s van zijn echte kunstwerk gebruikt op zijn Facebookpagina. “We are working on the legal process and hope to react soon,” aldus Hofman. “They even referred to my duck on their Facebook page and used my pictures.” De baas van GeoWash is allang blij met de extra aandacht en stelt nu zelfs voor om zijn nepeend uit China en de echte eend van de Nederlandse kunstenaar ‘met elkaar te laten trouwen’.

Wij zijn heel erg benieuwd wat Hofman dáár van vindt.