Spring naar de content

Fascinerende foto’s: chirurgen bevestigen hand aan voet

Nadat Xiao Wei, een fabrieksarbeider uit de Zuid-Chinese stad Changde, bij een ongeluk zijn rechterhand was kwijtgeraakt, zag het er niet rooskleurig voor hem uit. In het lokale ziekenhuis konden de dokters weinig voor hem betekenen, en het leek erop dat hij voortaan zwaar gehandicapt door het leven zou moeten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Omdat Xiao ook zware verwondingen aan zijn arm had, konden de chirurgen niet beginnen met het terugplaatsen van de hand. Om te voorkomen dat de geamputeerde ledemaat afstierf terwijl de patiënt herstelde, bedachten ze een opmerkelijke en innovatieve oplossing. De hand werd bevestigd aan de enkel van de Chinees en door middel van een omgelegde ader van vers bloed voorzien, met als resultaat een bizarre creatie.

Een woordvoerder van het VU medisch centrum in Amsterdam kijkt echter niet op van de operatie. “Het komt zeker weleens voor dat een ledemaat op die manier in leven wordt gehouden, ook in Nederland. Zo’n ingreep wordt onder speciale omstandigheden gedaan die per geval verschillen en waarover de dienstdoende chirurg ter plekke beslist.”

Man has severed hand attached to leg to keep it alive, Changsha, Hunan Province, China - 10 Dec 2013
                                                                                Foto via The Daily Mail
Man has severed hand attached to leg to keep it alive, Changsha, Hunan Province, China - 10 Dec 2013
                                                                                Foto via The Daily Mail

Het lijkt erop dat de ingreep bij Xiao effectief is. Na een maand herstel bleek hij zodanig hersteld dat de artsen konden beginnen met het terugplaatsen van zijn rechterhand. De patiënt moet nog een aantal vervolgoperaties ondergaan, maar de medici zijn ervan overtuigd dat Xiao zijn hand uiteindelijk weer normaal zal kunnen gebruiken.

Onderwerpen