Spring naar de content

Red de wereld: vermoord een baby

De moderne wereldgeschiedenis zou er een stuk rooskleuriger uit hebben gezien als iemand onderstaande baby’s in de wieg had gesmoord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het is al jaren een populaire filosofische kwestie: zou je de kleine Hitler hebben vermoord als je wist dat hij later uit zou groeien tot de grootste schurk van de twintigste eeuw? Stel dat je kunt tijdreizen en de kans krijgt om een twee maanden oude baby, waarvan je zeker weet dat het Adolf Hitler is, te vermoorden. Zou je dat dan doen? Nee, zegt de emotie. Ik ga toch niet zomaar een onschuldig kind vermoorden? Aan de andere kant spreekt de rede: door deze baby te vermoorden kan ik de levens van miljoenen anderen redden.

Een lastig dilemma waarbij ook meegenomen moet worden dat de oorlog de loop van de geschiedenis heeft bepaald: waren onze ouders of grootouders wel bij elkaar gekomen als Hitler niet aan de macht was gekomen, en daarop voortbordurend: was ik er dan wel geweest?

Dit morele vraagstuk inspireerde kunstenares Annie Kevans tot het maken van Dictators, een serie portretten van onschuldige kinderen wier naam nog niet is vergiftigd. En nu u dit ziet: zou u deze kinderen iets aan kunnen doen? Emotie versus rede, het blijft een lastige kwestie.

Meer van deze fotoserie vindt u hier.

AK-Mussolini
Benito Mussolini: 250.000 slachtoffers.
AK-Milosevic
Slobodan Milošević: naar schatting 300.000 doden waar hij verantwoordelijk voor was.
AK-Mao
Mao Zedong: 60 miljoen slachtoffers.
AK-Hussein
Saddam Hussein: geschat wordt dat hij ongeveer 600.000 doden ‘op zijn naam’ heeft staan.
AK-Hitler
Adolf Hitler: ongeveer 30 miljoen slachtoffers.
AK-Pot
Pol Pot: minstens 1,7 miljoen slachtoffers.
AK-Stalin
Jozef Stalin: ongeveer 40 miljoen slachtoffers.