Spring naar de content

Amnestie voor Snowden? Amerikaanse bevolking zegt nee

Hier en daar wordt voorzichtig gesuggereerd dat NSA-klokkenluider Edward Snowden amnestie moet worden verleend, maar het Amerikaanse volk moet er niet aan denken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Dat een grote krant als The New York Times in het nieuwe jaar op de bres springt voor Snowden en van de Amerikaanse overheid verlangt dat hem amnestie wordt verleend, betekent nog niet dat heel Amerika vindt dat Snowden niet zou moeten worden vervolgd voor zijn acties.

Sterker, de meerderheid van de Amerikanen vindt dat Snowden de geheime afluisterpraktijken niet had moeten onthullen. Hoewel er volgens The Times helemaal geen bewijs is voor de stelling dat de nationale veiligheid in het geding is door de onthullingen van Snowden, vindt 60 procent van de Amerikanen dat dat wél het geval is.

55 procent vindt het bovendien onverstandig dat Snowden met de informatie naar de media is gestapt. Meer dan de helft (52 procent) vindt dat Snowden dientengevolge moet worden vervolgd voor zijn acties, dwars door de traditionele partijlijnen heen: zowel Democratische (59 procent), als Republikeinse (56 procent) en Onafhankelijke kiezers (48 procent) willen dat Snowden wordt vervolgd. Slechts 38 procent van de Amerikanen is het daar niet mee eens.

Als er één ding duidelijk is, is het wel dat Snowden – als hij niet in de cel wil belanden – beter in Poetins Rusland kan blijven, hoe bizar dat ook klinkt. Amerikanen zitten namelijk bepaald niet op de NSA-klokkenluider te wachten, behalve dan om hem te kunnen vervolgen en waarschijnlijk voor tientallen jaren achter de tralies te gooien.