Spring naar de content

Tv-expert Bert van der Veer zwengelt debat over opheffen Nederland 3 nog eens aan

Sinds De Wereld Draait Door is verhuisd van Nederland 3 naar Nederland 1 verliest de ‘jongerenzender’ steeds meer kijkers. Tijd om de derde zender eens kritisch tegen het licht te houden. Hebben we wel drie met publiek geld gefinancierde tv-zenders nodig?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Bert van der Veer, regisseur en tv-maker, denkt er het zijne van. In zijn column voor BNR schrijft hij over het nieuwe tv-seizoen dat dit jaar is begonnen, over het succes van de nieuwe SBS6-show Utopia, en over De Wereld Draait Door, die een opfrisbeurt heeft gekregen en voortaan staat geprogrammeerd vóór het NOS Journaal op Nederland 1.

Van der Veer over wat die veranderingen betekenen voor de kijkcijfers: “DWDD is de dag-top-5 niet meer uit te slaan. Nederland 1 heeft een verpletterend marktaandeel van immer boven de 20%, Nederland 2 is nou eenmaal de meest inhoudelijke zender en hikt tegen de 10% aan, maar ach, arm Nederland 3, 4% gemiddeld over een week. 1 op de 25 kijkers.”

Nieuwe programma’s als StartUp en De Social Club halen slechts enkele tienduizenden kijkers op Nederland 3, omdat iedereen afstemt op Nederland 1, 2, RTL 4 of SBS6. Is er wel behoefte aan die derde publieke zender vraagt ook Van der Veer zich af: “Nog even en de wolven gaan huilen: Nederland 3 kan eigenlijk wel weg. Het hoofdpijndossier van de publieke omroep. Een prooi voor de Hilversum-haters. Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers.”

Het zou een nieuwe impuls kunnen geven aan het debat over de bezuinigingen op Hilversum. Waarom houden we een zender overeind waar steeds minder mensen naar kijken? Als Nederland 3 verdwijnt, blijft er meer geld over om kwaliteitsprogramma’s te maken op de andere twee netten. De politici die willen bezuinigingen op de NPO winnen, maar de NPO wint mogelijk zelf ook omdat er meer aandacht (en geld) komt voor kwaliteit.