Spring naar de content

Weekoverzicht 3: Zalm als hoerenmadam, Rutte naar Sotsji en rare kindernamen

Week 3 van het nieuwe jaar begon met een rariteit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

De normaal zo saaie en serieuze Gerrit Zalm sprong voor één keer compleet uit de band door zich te verkleden als een heuse hoerenmadam. Gehuld in een blauwe jurk en dito bril deed hij (of moeten we zeggen ‘zij’) zich op de nieuwjaarsborrel van ABN Amro voor als alter ego Priscilla Zalm. Niet alle hotemetoten van de bank waren gecharmeerd van de act, en volgens sommigen kunnen de fratsen van de ABN-topman zelfs ernstige schade toebrengen aan het imago van bank. Maar ach, hij staat in ieder geval een keer op de voorpagina van de Financial Times.

Iemand die deze week niet buiten zijn boekje ging maar dat eigenlijk wel zou moeten, is onze eigen premier Mark Rutte. Terwijl collega’s Merkel, Hollande en Obama de Olympische Spelen boycotten, onder meer vanwege de abominabele behandeling van homoseksuelen in het gastland, gaat onze Mark gewoon vrolijk mee. Maar, zo zegt hij, hij zal wel het gevoelige onderwerp bespreken met vriend Vladimir. Want dat ging in het verleden ook al zo soepeltjes.

Poetin en Rutte in het Scheepsvaartmuseum
“Nasdarovje, Mark!” -“Proost, Vladimir! Maar eeh, over die homorechten hè…”

Nationale ijslieveling, part-time afslagmisser en reclameschnabbelaar Sven Kramer vindt de houding van politici tegenover de Spelen in Sotsji maar belachelijk. In zijn column in De Telegraaf haalt hij scherp uit naar politici die de Spelen volgens hem ‘slechts voor eigen gewin’ gebruiken. Zit natuurlijk wel wat in. Helaas komt Kramer, sinds hij met die bloedirritante wasmiddelreclame de ether vervuild, niet heel geloofwaardig meer over. Als er iets voor eigen gewin gedaan werd, dan is het dat wel, Sven.

Overdracht Olympisch Team in Papendal
Sven -doet niets voor eigen gewin- Kramer

Maar er was meer te melden op sportgebied. Voetballer Clarence Seedorf (die al zo lang meedraait dat hij in het begin van zijn carrière nog met een opgeblazen varkensblaas voetbalde) gaat ‘zijn’ AC Milan trainen, en dit betekent naar alle waarschijnlijkheid het einde van de voetballoopbaan voor deze veteraan. Volgens sportcorrespondent Frank Heinen een treurige zaak, hij mocht zich altijd graag ergeren aan de overdreven zelfbewuste acties van de voetballer.

Ook de vleesgeworden ijdelheid uit Portugal, Cristiano Ronaldo is voor Heinen geen bron van zoete ergernis meer. Ronaldo ontving zijn eerste welverdiende Gouden Bal en huilde tranen van geluk. Een verademing in vergelijking met de krokodillentranen die we hem normaal altijd zien huilen terwijl hij ligt te stuiptrekken op het veld, ten einde een penalty of vrije trap af te dwingen. Voor één keer geloofden we zijn tranen en zal het de volgende keer ietsje moeilijker zijn om ons groen en geel te ergeren.

FIFA Ballon d'Or awards
Laat ze maar lopen, Cristiano

Op cultuurgebied was deze week de aftrap van het festivalseizoen: Eurosonic Noorderslag. Op het Groningse festival geeft traditiegetrouw het aanstormende talent voor de komende zomer een sneak preview van haar kunsten. Onze Klaas Knooihuizen had er in ieder geval zin in. Ook wordt de Popprijs uitgereikt. Die ging dit jaar naar rapduo The Opposites, die dat vierden door biertjes te koppen en middels achterwaartse salto’s het publiek in te springen.

 

Noorderslag Popprijs
Komt dat biertje!

Tot slot kwamen we er vorige week pijnlijk achter dat niet iedere ouder zijn kind nog een begrijpelijke danwel uitspreekbare naam geeft. De jaarlijkse lijst met babynamen die de SVB (de Sociale Verzekeringsbank) publiceerde liet veel aan de verbeelding over. Want wat voor soort ouders noemt een kind nou Princessbumni, om nog maar te zwijgen over Khadaffi of Alpacino. 

Schrale troost is dat de Nederlanders niet de enigen zijn die gesjeesde namen voor hun kroost bedenken, onze zuiderburen kunnen er namelijk ook wel wat van. Er loopt daar namelijk een kind rond met de gevleugelde naam GodiswithmeAmen.