Spring naar de content

Compleet wielerpeloton bekent dopinggebruik

Het complete wielerpeloton heeft toegegeven doping te gebruiken. Dat heeft een zegsman van de UCI vanochtend bekendgemaakt. Het peloton zou zich stelselmatig schuldig hebben gemaakt en nog steeds maken aan het gebruik van epo, testosteron en bloedtransfusies.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

De bekentenis van alle 743 profrenners wereldwijd volgt onmiddellijk na de uitspraken van Danilo Di Luca, die in een interview bekendmaakte dat tenminste 90 procent van de renners aan het spul zit.
“Danilo wilde ons beschermen, heel lief en collegiaal natuurlijk, maar zo kennen we hem allemaal,” aldus de zegsman. “Danilo weet best dat we allemaal aan de rommel zitten, maar hij wilde de sport niet weer in een slecht daglicht plaatsen. Daar kun je hem alleen maar voor prijzen; zijn liefde voor de sport kent nauwelijks grenzen.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Leeftijdsgrens
De coureurs blijken juist in de zogenaamde ‘schone periode’ 2008-2013 excessief gebruik te hebben gemaakt van stimulerende middelen. “Na alle dopingaffaires was het ook voor de allerverwardste coureur duidelijk dat je het zonder niet redde.”
Di Luca zelf werd in de Giro van 2013 betrapt op het gebruik van epo. “Hij deed wat we allemaal deden,” klinkt het nu vanuit de buik van het peloton. “Alleen wat minder praktisch.”
Een anonieme jonge renner die afgelopen jaar bijna vijfde werd in de Tour, stelt dat hij blij is dat hij juist in deze tijd wielrenner mag zijn. “Met doping gaat het gewoon allemaal net effe wat makkelijker,” concludeert hij.

De renners zijn overigens wel voor een strenge leeftijdscontrole voor het verstrekken van dopingproducten. “Je ziet af en toe een junior voorbijsjezen dat je denkt: dat moet toch niet mogen? Wat ons betreft mag het gebruik van jongens onder de 21 best wat strenger aangepakt worden. We hebben ook geruchten gehoord dat vrouwelijke wielrenners zouden overwegen zich te doperen, maar zover zal het vermoedelijk toch niet komen.”

Euro Loodvrij
Op de opmerkingen van Di Luca over het eventuele gebruik van gemotoriseerde doping (motortjes in het frame) weigert het peloton inhoudelijk in te gaan. “Hij heeft dan misschien eens een groepje renners zien tanken. Nou en? De Tour rijdt je nou eenmaal niet uit op een half tankje Euro loodvrij.”