Spring naar de content

Na twaalf jaar filmen eindelijk in première: Boyhood

Filmmaker Richard Linklater, tot nu toe vooral bekend van de trilogie Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight, heeft met zijn nieuwste rolprent Boyhood een uniek experiment gerealiseerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Het nodige geduld was vereist voor de betrokkenen: de opnames voor de film duurden maar liefst twaalf jaar. Boyhood ging deze week in première op het Sundance Film Festival in Utah.

Zowel de jongensjaren van hoofdpersoon Mason als die van Ellar Coltrane, de acteur die hem speelt, zijn vastgelegd. Coltrane, een kleuter in het begin van de film, is inmiddels negentien. Linklater begon in 2002 met filmen en werkte er elk jaar ongeveer twee maanden aan: drie of vier dagen filmen, en dan nog een paar weken monteren.

Ethan Hawke (44) en Patricia Arquette (45), als begin dertigers gecast, spelen de gescheiden ouders van Mason. Ook Linklaters dochter Lorelei heeft een rol, al smeekte ze haar vader als opstandige elfjarige om haar personage te elimineren. Een plan waar ze later gelukkig weer van terug gekomen is.

Geen experiment
Hoewel er tijdens het twaalfjarige filmproces veel nieuws ontstond en sommige scènes jaren later nog werden aangepast, liet Linklater niet veel aan het toeval over. Na twee jaar wist hij al wat het laatste shot moest worden, zei hij na afloop. Niet zomaar een experiment dus: “Ik wilde gewoon een verhaal op een nieuwe manier vertellen, en dit was wat daarvoor nodig was. Het was niet echt een experiment, het was een plan.”

Before-trilogie
Ook Linklaters trilogie Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004) en Before Midnight (2013) is bijzonder wat betreft tijd. Met een interval van telkens negen jaar werd de liefde tussen Jesse en Celine (gespeeld door Ethan Hawke en de uiterst charmante Française Julie Delphy) uitgebeeld, van de eerste ontmoeting in Wenen tot echtelijke ruzies die liefdevol bijgelegd worden in een Grieks kustplaatsje.

Voor een mogelijk vervolg van Boyhood heeft de filmmaker naar eigen zeggen nog geen plannen. Wie weet zien we Mason terug als zijn kinderen het huis uit gaan.

boyhood