Spring naar de content

Hack ook eens een zelfrijdende auto

Auto’s die zó zijn uitgerust dat ze zonder bestuurder veilig kunnen rijden zijn bij uitstek het nieuwe potentiële doelwit van hackers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Dat beweert Eddie Schwartz, vice-directeur van een groot cyber-beveiligingsbedrijf vandaag in The Guardian. Volgens Schwartz duurt het nog wel even voordat de zelfrijdende auto hackerproof geproduceerd kan worden.

Vrijwel alle grote automerken zijn er mee bezig: het ontwikkelen technologie die het mogelijk maakt om auto’s met elkaar te laten communiceren over optrekken en afremmen, die remmen als er plotseling iets gebeurd met de auto die voor ze rijdt en die – in de wat minder nabije toekomst – misschien zelfs helemaal zonder menselijke bestuurder over de weg bewegen.

Driverless Car
Maar niet alleen automerken werken aan de technologie. Het project Google Driverless Car begon bijna tien jaar geleden al met het ontwikkelen van een auto die zichzelf bestuurd. Ondertussen bestaat de auto ook echt, en de eerste testritten zijn veelbelovend. Maar omdat het volgens de wet nog nergens is toegestaan in een zelfrijdende auto te rijden is het apparaat nog niet in productie genomen.

Evengoed waarschuwt Eddie Schwartz dus alvast voor hackers. Zelfrijdende auto’s zijn een aanlokkelijke prooi voor mensen die graag inbreken op complexe technologische constructies, aldus Schwartz: “Elk van de miljoenen en miljoenen verschillende onderdeeltjes die nodig zijn om auto’s met elkaar te kunnen laten communiceren, bieden een mogelijkheid de veiligheid van de zelfrijdende auto te saboteren.”

Op afstand bestuurbaar
Volgens Schwartz is het bijvoorbeeld denkbaar dat auto’s op afstand plotseling uitgeschakeld worden, of juist onverwacht versnellen. Vrijwel alles wat digitaal geregeld wordt in een auto kan worden gehackt, waarschuwt hij. Voor autofabrikanten is de beveiliging van hun technologische producties bovendien vaak van ondergeschikt belang, is Schwartz ervaring. “Onze maatschappij heeft in het algemeen een groot beveiligings- en privacyprobleem, en het lijkt wel of niemand zich er druk over maakt.”

Dat ook auto’s die helemaal niet zelfrijdend zijn al een interessant doelwit zijn voor hackers wordt aangetoond in onderstaand filmpje. De remmen van deze auto zijn op afstand uitgeschakeld… griezelige toestanden!