Spring naar de content

Waarom Radamel Falcao niet op het WK mag spelen

‘Radamel Falcao is eigendom van een investeringsmaatschappij.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In de normale wereld zou een dergelijke zin leiden tot onderzoek naar mensenhandel, maar in de voetballerij is deze moderne vorm van slavernij inmiddels heel normaal. In het Van Seumeren-artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag staat een paar voorbeelden van commerciële bedrijven die een aandeel kopen in veelbelovende spelers.

Op Voetblah stond eerder die week al een inkijkje in de toekomst van FC Twente, naar aanleiding van haar aangekondigde samenwerking met Doyen Sports Groep. Dit bedrijf is inmiddels – deels – eigenaar van de transferrechten van vijf spelers in de selectie van de Tukkers. De betrokkenheid van investeringsmaatschappijen bij de loopbaan van topvoetballers hoeft geen problemen op te leveren. Doorgaans sluit het kille winstbejag van een bedrijf naadloos aan bij de clubliefdeloze prof die het maximale financiële gewin wenst te halen uit zijn relatief korte profbestaan. Samen spinnen ze garen bij lucratieve overstappen, omvangrijk tekengeld en dito maandsalaris.

Radamel Falcao
En hiermee is de dominante praktijk van voortdurende transferspeculaties rondom immer onrustige spelers en clubs verklaard. De situatie ‘Radamel Falcao en het WK’ is in dit licht een interessante casus. Hierin lopen de belangen van investeringsmaatschappij en speler simpelweg uiteen volgens het erkend principe van gevoel versus verstand. Het fenomeen clubliefde is Radamel Falcao wellicht vreemd, maar successen halen op het WK met zijn land Colombia, is een heel ander verhaal. Voor het verwezenlijken van deze droom moet alles wijken: revalidatietijd is overbodige luxe, medische adviezen zijn inferieur en zelfs zijn gezondheid zet hij op het spel.

Investeringsmaatschappij sterker dan de Hand van God?
En daar wringt natuurlijk de schoen voor de eigenaars van Falcao’s loopbaan. Die vinden zo’n WK maar niets. Een toernooi waar vaderlandsliefde leidt tot het nemen van onverantwoorde risico’s door zowel coaches als spelers. Radamel Falcao lijkt daarentegen vastbesloten het WK te gaan halen en roept daarbij zelfs de hulp in van hoger hand: ‘God maakt het onmogelijke mogelijk en ik geloof in Hem.’

Wij denken inderdaad dat de beslissing voor hem wordt genomen. Maar hierin is de hand van de investeringsmaatschappij ongetwijfeld sterker dan de Hand van God.

Dit artikel verscheen eerder op Voetblah.nl; het kritisch, knipogend en opiniërend weblog over de voetballerij in al haar verschijningsvormen.

Onderwerpen