Spring naar de content

Drie nieuwe baantjes voor Ronald Plasterk

Het ziet er niet goed uit voor Ronald Plasterk. Met een beetje pech moet hij aanstaande dinsdag na het debat met de Kamer definitief naar huis. Wij kijken alvast naar wat de minister van Binnenlandse Zaken hierna zou kunnen gaan doen, want op de bank hangen en wachtgeld vangen is nou niet bepaald ideaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

De minister van Binnenlandse Zaken vreest niet voor zijn baan na de onthulling dat niet de NSA, maar de Nederlandse veiligheidsdiensten metadata van 1,8 miljoen telefoongesprekken vastlegden, maar in politiek Den Haag weet men wel beter. Als een grote minderheid of mogelijk zelfs een meerderheid het vertrouwen opzegt in de minister, dan is het afgelopen.

Kortom, Plasterk verkeert in een lastig parket. Wat moet de oud-bioloog en voormalig columnist straks gaan doen als hij dinsdag naar huis wordt gestuurd? Niemand wil zien hoe een minister werkloos thuis zit en voor zich uit zit te staren op de bank met een flinke zak wachtgeld in de ene en een slaapmutsje in de andere hand. Dus schieten wij te hulp, door alvast mee te denken met de toekomst van Plasterk, die drie dingen kan gaan doen na de politiek:

1. Terug de wetenschap in
Het is misschien lastig om terug te keren naar de wetenschap, maar onmogelijk is het niet. Plasterk is als bioloog, want dat is hij nog steeds, gespecialiseerd in moleculaire genetica. Daar zou hij zich weer op kunnen focussen als hij straks klaar is met politiek Den Haag, of beter gezegd: als politiek Den Haag klaar is met hem. Bioloog Plasterk was tot 2007 directeur van een instituut van de KNAW en hoogleraar ontwikkelingsgenetica aan de Universiteit Utrecht. Wat ons brengt op het volgende.

2. Iets doen met onderwijs
Plasterk was minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het kabinet-Balkenende IV. Eigenlijk is het vreemd dat hij nu als minister de baas is van de AIVD, want daar was hij tot voor zijn aanstelling nooit mee bezig geweest. Het onderwijs ligt hem gewoon veel beter, ook omdat hij zelf hoogleraar is geweest. Als wetenschapper is het besturen van een hbo-instelling vast beneden zijn niveau, maar Hogeschool Inholland zoekt nog iemand nu Doekle Terpstra ermee ophoudt.

3. Of juist in de politiek blijven
Maar misschien blijft Plasterk gewoon actief binnen de politiek. Dat zou niet zo gek zijn, want hij is voor zijn gevoel vast nog lang niet klaar, na slechts één jaar als minister van Binnenlandse Zaken. De PvdA zal hem daarin sowieso steunen, en als alleen Plasterk valt en het kabinet dinsdag overeind blijft, dan kan hij vast ergens anders aan de slag met een beetje hulp van zijn voormalige kabinet. Als burgemeester bijvoorbeeld, benoemd door de Koning. Plasterks Twitter-pagina staat barstensvol foto’s van burgemeestersbenoemingen: ze moeten stuk voor stuk met hun vinger de gemeente aanwijzen waar zij burgemeester van worden. Kortom, Plasterk weet van de hoed en de rand. Het moet wel heel gek lopen wil hij géén burgemeester worden.