Spring naar de content

De PVV-sekte: ex-Kamerleden over macht, geld en seks in de partij van Geert Wilders

In ons themanummer over ‘Geluk & Optimisme’ schreef Carine Damen over Nederlanders die in de greep van een sektarische beweging raakten, naar aanleiding van haar boek Ik was gek van geluk. Een ex-PVV’er zag zoveel gelijkenissen dat hij contact zocht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In de nieuwe HP/De Tijd onderzoekt Damen of de PVV – de partij die volgens de peilingen de grootste van het land is – een sekte is, op basis van stellingen die zij aan vijf uitgetreden leden voorlegt. Op de site enkele quotes als voorproefje, het zeven pagina’s tellende artikel over macht, geld en seks in de partij van Geert Wilders leest u in het nummer dat vanaf 12 februari in de winkel ligt.

Een sekte is een beweging met aan de top een charismatische leider die geen tegenspraak duldt:
“De PVV ís Geert Wilders. Vrijwel niemand durft hem tegen te spreken. Als we tijdens de fractievergadering belangrijke stukken bespraken, gaf Wilders als eerste zijn mening. Haast niemand was daarna zo dom om een ander oordeel te geven.”

“Door dat kordon aan beveiligers lijkt Wilders een heel charismatische leider. Hij is ook nog eens een lange man. Hij schrijdt als een keizer over de gang. Dat dwingt respect af. Hij wordt door lagere medewerkers vereerd. Ze hebben foto’s van hem op hun bureau staan, naast die van hun kinderen. Als ze een klein beetje aandacht van hem krijgen, zijn ze in de wolken.”

fleur agema lilian helder
“Lilian Helder (r) en Fleur Agema vochten onderling een nietsontziende concurrentiestrijd uit”

“Ik kwam op mijn zeventiende bij de partij. Ik zag Wilders een tijdje als een popidool. De Willem van Oranje van deze tijd, een bevrijder.”

“Wilders heeft de kenmerken van een malicieuze narcist, waarschijnlijk doordat hij in zijn jeugd gekrenkt is. Je merkt het aan de wijze waarop hij mensen behandelt. Hij vernedert graag slimme mensen die veel bereikt hebben in hun leven.”

“Geert heeft een psychopathische persoonlijkheid. Hij wil beheersen, controleren, seksuele grenzen opzoeken.”

Seks wordt als machtsmiddel gebruikt:
“Alle vrouwelijke fractieleden wilden in het gevlij komen bij Geert. Lilian Helder en Fleur Agema lijken wel verliefd op Geert, ze dwepen met hem. Onderling vochten ze een nietsontziende concurrentiestrijd uit.

“Tijdens een buitenlandse reis vraagt Wilders medewerksters in bikini aan het zwembad te verschijnen. Na een trip met Wilders en Fleur kreeg ik ineens bikinifoto’s van Fleur ge-appt.”

“Toen ik Kamerlid was is op mijn werktafel seks bedreven. Dat is me later verteld. Het idee dat mensen mijn werkkamer binnenkwamen als ik er niet was, vond ik bedreigend.”

“Fleur is echt het type dat in een sekte zou gaan. Ze is eenzaam, labiel, en ze aanbidt Wilders. Hij heeft haar in zijn macht. Wilders’ perswoordvoerster was jong, aantrekkelijk en altijd met Geert weg. Ze had blinde bewondering voor hem.”

Meer weten over de sektarische eigenschappen van de PVV? Lees het hele artikel van Carine Damen in ons themanummer over privacy, dat nu in de winkel ligt. Bekijk hier de overige onderwerpen, of sluit hier gelijk een voordelig (proef)abonnement af.

UPDATE: Lees nu het complete artikel van Carine Damen in ons gratis, digitale weekblad.

fleur agema geert wilders
“Fleur is echt het type dat in een sekte zou gaan. Ze is eenzaam, labiel, en ze aanbidt Wilders.”