Spring naar de content

HP/De Tijd nummer 2: Waarom privacy niet bestaat, uw geheimen handel zijn en de PVV een sekte is

Het tweede nummer van HP/De Tijd ligt vanaf 12 februari in de winkel. Ditmaal wordt het thema privacy van diverse kanten belicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet
Fleur Agema en Geert Wilders
Fleur Agema en Geert Wilders

‘De PVV is een soort maffia’
Vijf uitgetreden partijleden vertellen over seks, dwang en chantage binnen ‘de sekte’ PVV. En het manipulerend middelpunt daarvan: Geert Wilders. “Hij ís de PVV. Vrijwel niemand durft hem tegen te spreken. En alle vrouwelijke fractieleden willen bij hem in het gevlij komen.”

Digital dirt
Weet u nog? Die zwangerschapstest in de kliko van Pechtold in 2010? Tegenwoordig kan dat dus gewoon op het internet. De politicus of BN’er zet zijn vuilnis namelijk ook digitaal buiten. En anders zijn er altijd nog de opties ‘nep Facebook-account’ en ‘stealth-sms’je’. Een terugblik op de vuilnisbakaffaire van HP/De Tijd, en hoe het ook kan.

Jacob Kohnstamm
Jacob Kohnstamm

Jacob Kohnstamm: ‘We moeten het recht krijgen vergeten te worden’
Edward Snowden heeft ons behoorlijk wakker geschud, stelt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). “Dat plotselinge besef dat ergens in Amerika ons hele doen en laten ligt opgeslagen.”

Rik Smits interviewde Kohnstamm, en sprak over de AH-bonuskaart, camera’s op het werk en het olifantengeheugen van het internet. “De toestand is zorgelijk.”

 

Aushwits was zaaaaalig met la ladiesssss.‘ Moet echt álles op Facebook?
Je ongeboren en ongewenste foetus, de crematie van je zus, het overwegen van suïcide. Schaamteloos geeft men op sociale media de meest intieme details uit hun privéleven prijs. HP zocht de meest schaamteloze vormen van digitaal exhibitionisme én sprak (hoe kan het ook anders) openhartig met mensen die alles delen.

Komt een vrouw bij de h@cker
Onderzoeksjournalist Maria Genova dompelde zich onder in de wereld van de cybercriminaliteit. Ze liet haar eigen computer hacken en brak zelf in bij die van een vriendin. Over identiteitsfraude, stalkers en haar nieuwste boek: Komt een vrouw bij de h@cker. (Waarvan u in HP/De Tijd een voorpublicatie kunt lezen.)

‘Mocht Snowden iets overkomen, dan wordt alsnog alles openbaar’
Klokkenluiders Bradley Manning en Edward Snowden veranderden het debat over privacy en veiligheid voorgoed. Hoe kregen beide heren toegang tot vertrouwelijke informatie en wat hebben ze nu concreet in werking gezet? Journalist Bart de Koning plaatst de ontwikkelingen van de afgelopen jaren in perspectief.

Manning in 2011 op het beklaagdenbankje
Manning in 2011 op het beklaagdenbankje

Wie discreet wil zijn, eet niet bij Le Garage
Een dronken Rijk de Gooyer achter de piano met de kroonprins om zijn nek, een knetterstonede Woody Harrelson en een woeste Joan Collins. Restauranthouder Joop Braakhekke en manager Erwin Walthaus staan nergens meer van te kijken in hun sterrenrestaurant.

“De mensen vragen mij niet om wie ik ben, maar om wat ik vertegenwoordig. Ga gewoon weg, ik hou mijn bek wel. Mijn beroepsethiek is: wat hier gebeurt, blijft hier en binnenshuis”, aldus Walthaus. Voor ons deed hij toch een (discreet) boekje open.

De culturele agenda van Onno Hoes
Als burgemeester van ‘cultuurstad’ Maastricht is hij dagelijks bezig met cultuur. Hij bekleedt diverse bestuurlijke functies in de culturele sector en is getrouwd met theaterproducent Albert Verlinde. Maar hoe cultureel is Onno Hoes zelf eigenlijk?

Onno Hoes
Onno Hoes

“Om eerlijk te zijn ben ik geen filmkijker. Dat komt mede doordat mijn vrije tijd zeer spaarzaam is. Als ik al vrije tijd heb, pak ik een boek, al kan ik niet ook zeggen wat het laatste boek is dat ik heb gelezen. Of ik lees de Donald Duck, maar die heb ik een paar maanden geleden toch maar eens opgezegd; daar voel ik me nu echt een beetje te oud voor. En voor muziek heb ik wel belangstelling, maar veel kennis heb ik er niet van. In de auto luister ik naar 100%NL, lekker meezingen met Jan Smit en Nick & Simon.”

En verder: onze slinkende privacy in feiten en cijfers, een zelfportret van (fetisj)model en privacyvoorvechter Ancilla Tilia en Frank Heinen over de afwezigheid van stoffen en digitale gordijnen in zijn leven. In de rubriek Bloedverwanten kunstenares Tinkebell over haar controversiële werk, waaronder die handtas die ze van haar kat maakte. Lees ook in welke literatuur privacy – of het gebrek daaraan – een hoofdrol speelt, en tot slot: weet u hoe u voordeel kunt halen uit uw persoonlijke informatie? Dat kan namelijk, want het is handelswaar.

Koop HP/De Tijd nu in de winkel, de app, of sluit hier een (proef)abonnement af.