Spring naar de content

Wie is de eigenaar van de maan?

De Amerikaanse ruimtevaartdienst NASA praat voor het eerst in zijn geschiedenis met particuliere bedrijven die op de maan grondstoffen willen winnen. Dat gebeurde tot nu toe niet, omdat de Verenigde Naties landen al in 1967 verbood om aanspraak te maken op de maan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Bosgraaf

Door de komst van private ruimtevaartbedrijven is de discussie over de vraag van wie de maan is opnieuw opgelaaid. En het lijkt erop dat het binnenkort toch zover zal komen: de maan wordt een beetje geannexeerd. Weliswaar niet door een land – dat blijft verboden – maar door ‘ruimtemijnbedrijven’. Want er valt genoeg te halen op de maan, zoals grote hoeveelheden van het waardevolle en op aarde zeer zeldzame edelgas helium-3.

Toen de NASA bekendmaakte externe partners te zoeken, meldden zich diverse partijen. Slechts enkele daarvan zullen een contract aangaan met de ruimtevaartdienst, in eerste instantie alleen om verkennende robots op de maan te laten landen. Die robots moeten in kaart brengen wat er precies te winnen valt. Die toekomstige samenwerking zal overigens met gesloten beurs zijn: NASA biedt als beloning alleen zijn expertise.

Sinds de NASA het moet doen met een sterk beknot budget zoekt de dienst op verschillende manieren naar partners. Zo werd onlangs een crowdsourcing-actie gelanceerd ter verbetering van de algoritmes waarmee naar asteroïden wordt gezocht.

Onderwerpen