Spring naar de content

Speculatie: gaat Lodewijk Asscher binnenkort Diederik Samsom opvolgen?

De steun van D66 voor een motie van wantrouwen tegen minister Ronald Plasterk zorgt niet alleen voor paniek in de coalitie, zoals De Telegraaf vanochtend schrijft, het heeft ook gevolgen voor het partijleiderschap van de PvdA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Hoe dat kan? Dat komt door de nogal opgewonden reactie van Diederik Samsom na de motie van D66 tegen Plasterk. Samsom noemde de motie “volstrekt onbegrijpelijk”. Volgens anonieme PvdA-Kamerleden in de krant was die opmerking tegen Pechtold “dom en onhandig”. Het anoniem zagen aan de stoel van de partijleider is weer begonnen: “Samsom had dat persoonlijk tegen hem moeten zeggen, en niet op tv.”

Een ander – wederom anoniem – PvdA-Kamerlid in dezelfde krant: “Dat Samsom is ontploft, is niet slim. Als ik hem was geweest had ik benadrukt dat je blij bent dat CU en SGP een andere afweging hebben gemaakt.” Kortom, de onvrede binnen de PvdA groeit. De positie van Samsom als partijleider zou zelfs “wankel” zijn.

Zeker na de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen, die waarschijnlijk slecht uitpakken voor de PvdA van Samsom, wordt het leiderschap van hem ongetwijfeld in twijfel getrokken. En dat betekent dat de weg vrij wordt gemaakt voor een andere partijleider. Wie? Niet Plasterk, die als nummer twee eindigde bij de interne lijsttrekkersverkiezing, maar Lodewijk Asscher, nu vicepremier en in feite de nummer twee van de PvdA.

De volgende fractievergadering van de PvdA zal een pittige worden voor Samsom. Overigens raakt hij zijn partijleiderschap echt nog niet kwijt, maar inderdaad, na 19 maart kan het aantal ontevreden PvdA-politici binnen de Kamerfractie snel toenemen. In dat geval zal Samsom sterk in zijn schoenen moeten staan om de partij tevreden te houden. Zo niet, bestaat de kans dat Asscher wordt geacht de partij te redden van de ondergang.