Spring naar de content

Blijven u en uw partner samen? Facebook weet het

Dat Facebook alles van je weet, is bekend. Een miljard gebruikers geeft dagelijks tig zoveel gegevens aan Facebook, waardoor de sociale netwerksite beschikt over een onuitputtelijke bron aan persoonlijke informatie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Ook over je relatie. Op Valentijnsdag maakte Facebook bekend dat het door al die informatie heel gemakkelijk in kan schatten of je relatie stand zal houden of niet. Door gegevens uit het verleden met elkaar te vergelijken kunnen ze zeer nauwkeurig inschatten of u en uw geliefde de ware voor elkaar zijn. Enkele opmerkelijke conclusies uit het onderzoek, waarbij gegevens uit de jaren 2008 tot en met 2011 met elkaar zijn vergeleken:

> Een relatie duurt gemiddeld 100 dagen (ongeveer drie maanden) als het een ‘Facebook official’ wordt. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer een relatie langer dan drie maanden duurt, het zeer waarschijnlijk is dat het koppel voor langere tijd bij elkaar blijft.

Tabel 5

> Stelletjes hebben, ook in deze tijd, vaak dezelfde religie. In de Verenigde Staten heeft 86% van de koppels dezelfde religie. Als verklaring wordt de overeenkomst tussen (culturele) raakvlakken en visie op de maatschappij gegeven.

> Het leeftijdsverschil tussen homoseksuele koppels is gemiddeld groter dan tussen heteroseksuele koppels. Facebook schrijft dat het leeftijdsverschil tussen oudere homo- en biseksuelen groter is dan tussen jonge koppels. Het leeftijdsverschil tussen jonge holebi’s (onder de 25 jaar) is ongeveer even groot als het verschil in leeftijd van heteroseksuele koppels: 2,4 jaar. Bij dertigers was dit verschil al dubbel zo groot: zes jaar tegenover drie jaar bij heteroseksuele stellen. Bij heteroseksuele stellen is in tweederde van de relaties de man ouder. In een op de vijf relaties is de vrouw ouder, en in ongeveer een op de acht relaties zijn de partners in hetzelfde jaar geboren.

Tabel 1

> In de maanden mei, juni en juli zijn gemiddeld de meeste relatiebreuken. Ook opvallend: eind 2011 liepen er dubbel zoveel relaties op de klippen als andere jaren. Facebook wijt deze stijging aan de economische crisis.

Tabel 2

> Mensen die ‘officieel’ een relatie hebben posten minder vaak wat op de tijdlijn van hun wederhelft dan in de periode voordat deze relatie officieel werd. (Van gemiddeld 1,67 posts per dag naar 1,53 posts.) Maar de berichtjes die worden geplaatst, zijn wel liever. (Zie de tweede tabel.)

Tabel 3Tabel 4

 

> En, ook fijn om te weten: vrienden steunen je als je relatie over is. De onderzoekers bekeken een periode van twee maanden (een maand voor en een maand na de breuk) en telden alle interacties en alle verzonden en ontvangen berichten bij elkaar op. En wat blijkt? De dag voor en de dag na de breuk ontvangt de kersverse vrijgezel gemiddeld 225% meer berichten dan op andere dagen. Hartverwarmend, niet?

Tabel 6