Spring naar de content

Femke, waar is het progressieve hart van GroenLinks gebleven?

Femke Halsema zei in 2009 in wijlen De Pers over gesluierde vrouwen: “Ik kan niet wachten op het moment waarop ze in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren.” Maar haar progressieve en links-liberale GroenLinks is niet meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

De vrouwelijke leden van GroenLinks in Almere droegen gisteren tijdens de vergadering van de gemeenteraad allemaal een hoofddoek, uit protest tegen de lokale PVV. De fractievoorzitter van de Almeerse PVV, Toon van Dijk, zei onlangs dat hij zich ergerde aan het on-Nederlandse straatbeeld van de islamitische hoofddoek, met name op de Almeerse markten.

En dus dachten de dames van GroenLinks een ludieke actie te moeten voeren: ze deden allemaal een hoofddoek op tijdens de raadsvergadering, als ware het een eerbetoon aan de islam. Met de actie willen ze laten zien dat er helemaal niets mis is met het dragen van een hoofddoek, aldus de lokale media.

Het progressieve hart van GroenLinks lijkt verdwenen met het vertrek van Halsema als politiek leider in 2010, zoveel is duidelijk. Zoals blogger en journalist Carel Brendel vanochtend op zijn website schreef: “Kan de oud-partijleidster voor één dag terugkeren in de politiek, afreizen naar Almere, en vriendelijk verzoeken of de vrouwen van GroenLinks in de polderstad hun hoofddoek willen afslingeren?”

Vooralsnog hult La Halsema zich echter in stilzwijgen.