Spring naar de content

Ik wil Facebook wel als psychiater

Donderdag werd bekend dat Facebook WhatsApp heeft gekocht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

“Zuckerberg neemt ons leven stapje voor stapje over,” kopte nrc.next vanmorgen. Het nieuws heeft ook de statussen van mijn vrienden bereikt. Eentje typte: “Facebook kent je straks beter dan jijzelf.”
Het bracht me op een idee.

Facebook zou therapie of persoonlijke coaching moeten gaan aanbieden. Aangezien ze bij dat bedrijf nu zo’n beetje alles over ons weten.

Sinds kort heb ik gesprekken met een coach. Dat is heel fijn. Ze vraagt me wat ik wil, ik zeg wat ik wil en zij herhaalt dat. Dan weet ik weer wat ik wil. Hier komt volgens mij de meeste coaching en psychotherapie op neer.

Het lastige van gesprekken met een coach, therapeut of psychiater (ik heb ze allemaal weleens gehad) is het begin. Als ze je nog niet kennen. Dan moet je over jezelf gaan vertellen, over waar je mee zit. Je achtergrond. Je ouders, meestal. Je opvoeding. Onzekerheden over jezelf. Geheimen die bijna niemand weet. Twijfels over je relaties. Werkconflicten. Familie-ergernissen. De stroeve relatie met je ex. Wat er dan ook speelt. Soms is het vermoeiend om dat allemaal te vertellen; dan wenste je dat zo iemand even in je hoofd kon kijken. Dat zou de eerste vijf sessies schelen.

Facebook weet het al
Nu: over al die dingen heb ik weleens, of vaak, gewhatsappt. Of berichten gestuurd (privéberichten dan) via Facebook. Zelfs uit de twijfel in zinnen, de uitroeptekens achter een status, de gebruikte smilies of likes of verwijderde berichten is informatie over onszelf op te maken. Over onze gevoelens.

Facebook had eerder al Instagram gekocht. Nog beter: op Instagram heb ik maar weinig volgers, alleen mensen die ik echt goed ken, en plaats ik gezinsfoto’s en foto’s van dingen die ik overdag meemaak. Het plaatje is compleet. Statussen over successen, intieme gesprekken en familiefoto’s. Eigenlijk is dat heel handig, wil ik maar zeggen, dat er iemand is die alles weet. Die me zo goed kent.

Mijn idee is dat Facebook als wederdienst een paar goeie, technisch bekwame psychiaters en psychotherapeuten in dienst neemt, die een formule verzinnen voor de ideale Facebook-levenscoaching. Waarmee ze al die informatie die we over onszelf hebben gegeven aan ons teruggeven.

Die geven ze immers ook aan Unilever en Shell en McDonald’s. Aan reclamebedrijven en bannerontwerpers, wellicht aan hun vriend Google. Aan de overheid, desnoods. Maar als geste kunnen ze wat ze over ons weten ook aan ons teruggeven.
Dat je, als je klem zit, niet meer weet waar je ook alweer goed in was, of waar je gelukkig van werd, Facebook belt of een of ander online aanvraagformulier verstuurt, en dan een uitdraai van jezelf krijgt.

Wie je ook alweer bent
Als je weer eens twijfelt over je relatie, over je ouderschap of over wat dan ook: Facebook kent al je twijfels, je omstandigheden, weet hoe je je voelt. Alle intieme gesprekken met je beste vriendinnen die je ’s nachts voerde via WhatsApp. Met speciale Facebook-coaching in de vorm van een of ander leuk filmpje of tabelletje, weet je binnen een mum van tijd weer wie je ook alweer bent.